Prati nas

Vijesti

Standard

Marica (80): Radila sam 40 godina, a sad perem prozore da bih preživjela

Ja sam željna kilograma svinjetine domaće. Evo, iskreno i pošteno, jer ja si to ne mogu priuštiti i kupiti. Kupim na placu krilca i nogice, kaže Marica.

Objavljeno

|

Marica Budumir je radila 40 godina, pa ipak i u starosti mora raditi da bi preživjela. Penzija joj nije dovoljna.
Marica Budimir (scr: RTL)

Marici Budimir (80) kad plati sve režije ostane za život pet eura na dan. Ali mirovanje u mirovini za nju nije opcija. Radi da bi preživjela. Ne iz želje nego iz potrebe. “Usput si uz mirovinu nekome odem oprati prozore, nekome očistiti, i neke sitnice napravim da preživim, Inače, mirovine su jao”, kazala je Marica za RTL.

Kako bi joj izgledao život bez dodatnog prihoda, ne želi ni pomisliti. 40 godina radila je kao kuharica i prima mirovinu od 500 eura. U Europskoj uniji prosjek je 1200. “Ja sam željna kilograma svinjetine domaće. Evo, iskreno i pošteno, jer ja si to ne mogu priuštiti i kupiti. Kupim na placu krilca i nogice . Vrlo je teško ljudima, stvarno je ljudima jako teško”, kaže Marica.

Mirovina je bez mira za većinu hrvatskih umirovljenika. Usporedbe radi, Norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1.800 eura. Nizozemski 1.350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1.000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.

Najmanje imaju, najmanje ih se pita, a svi ih pred izbore žele na svojoj strani, pa i Blok umirovljenici zajedno. Na provom prosvjedu u njihovoj organizaciji – slab odaziv, piše RTL. “Ima 800 tisuća umirovljenika da su skupa i da glasaju to bi bilo jedno kompaktno tijelo koje bi moglo diktirati što hoće, ali oni su samo sluge”, kaže Jakša Tomić iz Zagreba dok njegova sugrađanka Višnja Škerblin ističe: “Da ja nisam sebi stvorila nešto za vrijeme mojeg mlađeg života, ja bih danas bila doslovno kruha gladna.”

Iz Vlade poručuju da su najviše napravili za umirovljenike i da su mirovine rasle više od 50 posto. Uz šest paketa pomoći, povećana je i obiteljska mirovina, a ukinuto je i plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

“Ovo što nam daju svakih 6 mjeseci malo da nam začepe usta, ali to nije ništa”, kaže Mirjana Svetina iz Zagreba. Milivoj Blažević se također požalio. “Ja sam s 40 godina rada i 500 eura mirovine siromah. Kako to ova država može dozvoliti? Pogledajmo Njemačku – socijalna pomoć je 800 eura, a ja s 40 godina radnog staža imam 500 eura”, kaže umirovljenik Blažević.

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske traže da se hitno podigne udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji je prema Vladinoj računici u par mjeseci skočio na 47 posto. “Kad dodamo branitelje, policiju i vojsku i njihove mirovine onda je to po HDZ-u matematika udjela takva da je to 47,7 posto – što nije točno. Naprosto, to je smiješno”, ističe Jasna A.Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.