Prati nas

Povjerljivo

Život s 200 eura

Marija (41): ‘Moja mizerna mirovina rastavila nam je obitelj’

Čak i oni koji maštaju da će se rano umiroviti – neki sugovornici rekli su nam da štede kako bi se se iz svijeta rada mogli povući i prije uvjeta koje država pripisuje za umirovljenje – nitko na ovome svijetu si ne želi u prisilnu raniju mirovinu zbog bolesti. Gospođa Marija iznijela nam je svoju potresnu sudbinu opisavši da je u invalidsku morala s 39 godina.

Objavljeno

|

Gospođa Marija dijeli svoju nezavidnu situaciju, ističući da je trajno nesposobna za rad, unatoč tome što ima samo 41 godinu. Njezina invalidska mirovina iznosi manje od 300 eura, što čini njihovu financijsku situaciju izazovnom. Suprug je prisiljen često napuštati obiteljski dom zbog svojeg posla.
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica Marija (41) u invalidskoj mirovini je gotovo dvije godine – kad ju je snašla teška bolest nije bila napunila ni četrdesetu. Ima malo dijete za kojim još uvijek treba trčati iz petnih žila, a ona trpi silne bolove. Suprug se pak trudi uzdržavati obitelj kako zna i umije, a to znači dugotrajna izbivanja iz obiteljskom doma – zbog prirode posla.

“Trajno sam nesposobna za rad iako ću uskoro napuniti tek 41 godinu. Imam dijete koje kreće u predškolu, a moja mirovina ne doseže ni 300 eura. Što možemo drugo, nego pomiriti se da živimo kao rastavljena obitelj. Zašto? Jer je suprug morao ići na teren i izbiva iz obiteljskog doma”, otkrila nam je svoju nezavidnu situaciju gospođa Marija.

Njezin suprug, kaže, ne voli je ostavljati samu s djetetom iz opravdanog razloga. “Strah mog muža je pregolem, jer mene često uhvate nesnosni bolovi i iskreno, više vremena provodim u bolnici ili u toplicama, nego kod kuće. Do sada sam osam puta operirala kralježnicu, a jednom sam morala operirati i nogu”, dala je naslutiti prirodu svoje bolesti.

”Ali, što drugo, nego staviti strah po strani i nastavi raditi jer u našoj drzavi jedino žive ”oni veliki”, a mi ostali, mali, kojima je zdravlje oduzeto, ne da preživljavamo, nego jedva preživljavamo”, riječi su kojima je težak položaj njezine obitelji opisala gospođa Marija.

Nadja (69): Mogu li nepokretni živjeti sa 200 eura penzije?

I gospođa Nadja opisuje tešku sudbinu zbog bolesti koja ju je snašla kad je uspjela odraditi svega 17 godina. S tim stažem morala je u invalidsku mirovinu. “Morala sam u invalidsku mirovinu i penzija mi iznosi svega dvjestotinjak eura, a imam sve moguće vrste bolesti. Da li s tim iznosom može živjeti skoro pa nepokretna osoba koja je napunila 69 godina života?” pita državu ova teško bolesna umirovljenica.

Sasvim je jasno da si ove umirovljenice same ne mogu pomoći ni toliko, da si kupe bočicu vitamina. Znamo koliko zdravlje košta, a hrvatski su invalidi na dnu ljestvice – zaraditi nisu u stanju, a s 200 eura života nema.    

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.