Prati nas

Mozaik

Vide ih

Medicinska sestra: Po ovome znam da će netko uskoro umrijeti

Taj fenomen može jako uznemiriti rodbinu, ali i same pacijente. Zbog toga ih osoblje hospicija na vrijeme educira kako bi sačuvali pribranost.

Objavljeno

|

Čak i mjesec dana prije smrti, pacijentima se priviđaju njihovi pokojnici.
ilustracija: S. Bura/mj

Medicinska sestra iz američkog hospicija podijelila je na društvenim mrežama svoje iskustvo rada u palijativnoj skrbi i detalje koje mnogi doživljavaju tijekom svojih posljednjih mjeseci života.

Julie McFadden iz Los Angelesa tako je objasnila da postoje znaci prema kojima zna da će netko od njenih pacijenata uskoro umrijeti.

“Ovo je najutješnija činjenica o smrti i umiranju. Najluđe što vidimo u hospiciju je da većina ljudi počinje viđati preminule rođake, preminule voljene osobe, preminule prijatelje, uginule kućne ljubimce prije nego što umru.” To se, kaže ova 40-godišnja medicinska sestra, može dogoditi i mjesec dana prije smrti.

“Ne znamo zašto se to događa”, pojasnila je Julie. “Ne tvrdimo da zaista vide te ljude. Nemamo pojma. No, kao zdravstvena profesionalka mogu reći da se to često događa.” Toliko često da radnici hospicija redovito rade na edukaciji obitelji i pacijenata o ovom fenomenu kako bi u tim trenucima sačuvali pribranost.

Jedan od pratitelja napisao je: “Posljednje jutro kada je moja mama bila pri svijesti, rekla je da već vidi svoju baku koja je preminula prije 42 godine. U našoj kulturi vjerujemo da naši preminuli voljeni dolaze voditi nas. Znali smo da je njena mama tu i da je čeka kako bi je prevela na drugu stranu.”

“Da! Moja svekrva je govorila svojoj sestri da njihova majka pakira kofer za njezinu putovanje i da je izabrala haljinu za nju”, napisala je jedna komentatorica. “Mama mi je često govorila da je upravo razgovarala s tatom ili jednom od svojih sestara. Počelo je otprilike mjesec dana prije nego što je preminula”, svjedočio je jedan sudionik rasprave.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.