Prati nas

Mozaik

Zapovjedni kadar

Što kad baka umisli da je šefica u tuđoj kući?

Neke bake će naići na nesuglasice sa svojom kćeri (ili snahom) zbog različitih načina na koje svaka od njih pristupa izazovima koji dolaze rođenjem novog djeteta. Ali, ako je baka mudra, učinit će sve da na najmanju moguću mjeru svede mogućnost problema u obitelji kako bi olakšala život svojoj djeci i unucima.

Objavljeno

|

Baka se miješa u odgoj unuka. Što učiniti?
ilustracija: S. Bura/mj

Gotovo da nema bake koja nije voljna prilagoditi svoj raspored dolasku nove bebe u obitelj. I svekrva i punica rado će pomoći u kućanskim poslovima i obvezama oko bebe, sve dok se roditelji ne “ugode” i uhvate ritam skrbi za novorođenče.

A kad istekne rodiljni dopust, bake i djedovi će opet biti nezamjenjivi u brizi oko djeteta, prije no što krene u jaslice ili vrtić. Usprkos zahtjevnosti svojih uloga, obje bake doživljavaju dolazak unuka kao vrlo sretan događaj. Za njih to znači prisjećanje na vlastito majčinstvo i aktiviranje znanja i vještina koje su tada stekle; poput mijenjanja pelena ili uspavljivanja bebe.

Ipak, problem može nastati ako baka smatra da mora preuzeti vodstvo u odgoju djeteta zato što je majka neiskusna ili zato što baka smatra da jednostavno zna i može bolje. Zato bake trebaju uzeti u obzir tri važne istine kako bi stvari dobro funkcionirale:

1. Baka nije majka ni otac

Ona više nije majka, već baka. Stoga roditelji djeteta imaju posljednju riječ kada je riječ o odlukama. To je životni ciklus.

2. Znanja zastarijevaju

Prošlo je nekoliko godina (možda i desetljeća) otkako je baka bila majka. Zato mora biti spremna prihvatiti da su se stvari promijenile. Na tržištu su novi proizvodi, dostupne su nove usluge, a i pedijatrijska skrb je revolucionarno napredovala.

3. Nema mjesta isključivosti

Ne postoji jedan isključivi način za brigu o bebama i odgoj djece. Postoji toliko načina koliko i ljudi. Baka mora, prije svega, poštovati slobodu roditelja da odgajaju svoje dijete onako kako smatraju ispravnim.

Neke bake će naići na nesuglasice sa svojom kćeri (ili snahom) zbog različitih načina na koje svaka od njih pristupa izazovima koji dolaze rođenjem novog djeteta. Ali, ako je baka mudra, učinit će sve da bi minimizirala mogućnost problema u obitelji te kako bi olakšala život svojoj djeci i unucima. Takve bake u sebi nose tri odlike superbake; mudrost, kompetenciju i podržavanje roditelja.

1. Mudra baka

To je ona koja doista zna svoje mjesto. Ona je promišljena: pita, traži savjet (da, čak i ako je to već tisuću puta učinila), čita, informira se i, prije svega, djeluje prema kriterijima koje su postavili roditelji djeteta

2. Kompetentna baka

Ona zna da ne zna sve i nije joj teško to priznati. Želi rasti kao baka: želi razumjeti kako najbolje pomoći roditeljima, znajući da je njezina uloga važna u odgoju i obrazovanju unuka, iako je sekundarna u odnosu na ulogu roditelja djeteta.

3. Nezaboravna baka

Nezaboravna baka je ona koja podržava oca i majku u svim područjima: govori pohvalno o njima pred unucima, olakšava roditeljima da budu roditelji, jača veze unutar obitelji i konkretno među parom. Ponekad (samo ponekad!) je popustljiva prema unucima, ali ne minira vrijednosti koje roditelji pokušavaju usaditi djeci.

Teško je očekivati da do konflikta između baka i roditelja neće doći barem jednom. Nakon svega, odgoj djeteta uključuje emocije, a svi smo krvavi ispod kože. Što bi trebali učiniti roditelji, ako do konflikta s bakom ipak dođe?

1. Pokažite zahvalnost

Prije svega, važno je zahvaliti joj na njezinoj velikodušnoj pomoći. Baka dijeli svoju energiju, nježnost i vrijeme s djecom. Važno je uzeti u obzir njezinu dob i razmisliti o tome jesu li očekivanja mladih roditelja prevelika.

2. Komunicirajte

Uspostavite kanale komunikacije između bake i oba roditelja djeteta – ne samo s jednim od njih – jer baka zapravo ima posla s očekivanjima oba roditelja, ne samo svojeg sina ili kćeri.

3. Komunicirajte još više

Obavijestite je da ono što radi može biti kontraproduktivno. Umjesto da je “kaznite” riječima, prezentirajte činjenice i pitajte je o njezinim razlozima ili namjerama. Na primjer: “Primijetili smo da uvijek dolazite kasnije nego što smo se dogovorili da ćete dovesti djecu. Ima li problema s dolaskom na vrijeme?” Bake ponekad čine određene stvari, ne zato što žele smetati ili namjerno se petljati, već zato što imaju drugačiji pogled i nisu svjesne potpunog utjecaja svojih postupaka.

4. Imajte razumijevanja

Razumijte okolnosti bake. Imajte na umu da može biti trenutaka kada je umorna ili osjetljivija nego u drugim trenucima.

5. Sve dogovorite i držite se dogovora

Koliko god možete, dogovorite se o ulozi bake prije nego što stvari postanu komplicirane. Unaprijed planirajte kako će izgledati njezina suradnja. Tako ćete smanjiti rizik da prekorači svoje ovlasti i preuzme roditeljski teritorij.

6. Dopustite im da nauče

I bake i djedovi također trebaju naučiti kako obavljati svoju ulogu. Roditelji se ne rađaju s priručnikom za roditeljstvo koji sadržava upute o tome kako biti dobar i nježan roditelj. Isto vrijedi i za bake i djedove. Imaju mnogo vještina i vrijednog iskustva, ali moraju naučiti kako ih dobro primijeniti u svojoj novoj ulozi. Ponekad i roditelji i bake čine pogreške, ali to je samo dio procesa učenja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.