Prati nas

Kuhinja

Stare tajne

Čuvanje jaja u vapnu stara je i prirodna metoda, traju i godinu dana

Jedna od tradicionalnih metoda, koja se i danas koristi, jest čuvanje jaja u vapnenoj vodi. Ova tehnika ima svoje korijene u 19. stoljeću kada se koristila otopina natrijeva silikata, no danas se, zbog jednostavnije primjene i cijene, preferira – vapno.

Objavljeno

|

Očuvajte svježa jaja uz metodu zalijevanja u vapnenoj vodi! Saznajte kako se ova stara, ali učinkovita tehnika koristi za čuvanje jaja tijekom različitih sezona. Istražite povijest ove metode, saznajte koje vrste jaja možete sačuvati te kako se proces provodi koristeći vapno. Otkrijte koliko dugo možete čuvati jaja na ovaj način i kako osigurati njihovu sigurnost.
ilustracija: S. Bura/mj

Svatko tko je ikada držao kokoši zna da se, što se tiče nesenja jaja, smjenjuju sušni i obilni periodi. Ima mjeseci kada će kokoši gotovo svakodnevno nositi jaja da bi se na neko vrijeme primirile i odmorile od ovog iscrpljujućeg zadatka.

Samim time, mnoga domaćinstva sezonski prilagođavaju potrošnju ili pokušavaju sačuvati jaja, recimo zamrzavanjem za periode kada će se naše pernate ljubimice odmarati. Ili jednostavno podijele višak susjedima, a susjedi im uzvrate kada njihove nesilice krenu s pojačanom proizvodnjom.

Jedan od najboljih načina za čuvanje većeg broja svježih jaja jest čuvanje u vapnenoj vodi i popularan je u ruralnim dijelovima Sjedinjenih Država. Prvi zapisi o ovoj metodi datiraju iz 19. stoljeća.

Izvorna metoda

Naime, tada se često koristila otopina natrijeva silikata koji se danas koristi u industriji kao adhezivno sredstvo, za sprječavanje korozije, u proizvodnji vatrostalnih materijala, u proizvodnji tekstila i slično, a može se učinkovito koristiti i za konzerviranje svježih jaja. Vodena otopina natrijeva silikata poznata je i kao vodeno staklo ili staklena voda. Oni koji koriste peći na drva znaju da se koristi za izradu šamotnog morta.

S vapnom je, ipak, bolje

Danas se, umjesto staklene vode, češće koristi kalcijev hidroksid ili gašeno vapno (kreč) koje se nekada često koristilo i za konzerviranje zimnice. Posebno pročišćeno vapno za ovu namjenu može se nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama ili u internetskim trgovinama.

Koja jaja se mogu čuvati u vapnenoj vodi?

Sva jaja peradi se mogu konzervirati na ovakav način, ali moraju biti svježa, čista od nečistoća, ali neoprana. Jajima se pranjem skida prirodni zaštitni sloj i zbog toga oprana nisu pogodna za čuvanje ovom metodom. Dakle, ponavljamo, samo su čista, a neoprana jaja pogodna za čuvanje u vapnenoj vodi. Dobra stana ove metode je što u otopinu možete dodavati jaja sukcesivno, kako ih kokoši nose.

Koliko je sigurna ova metoda?

Ovako konzervirana jaja su posve sigurna za upotrebu. Prije upotrebe dobro ih operite. Jaja u otopini moraju biti neoštećena. Primijetite li da je makar jedno jaje napuklo, bacite sav sadržaj staklenke ili posude.

Kako se konzerviraju jaja u otopini vapna?

U veliku staklenku ili posudu dodajte vodu, a na svaku litru vode, dodajte 30 grama vapna. Pomiješajte dok se ne rasprši. Lagano slažite jaja s tupim krajem prema gore. Vapno će se u konačnici sleći, možda pokriti prvi sloj jaja, ali neka vas to ne zabrinjava.

Pazite, niti jedno jaje ne smije puknuti, jer će se cijela serija pokvariti. Slažite slojeve jaja, no vodite računa da otopina mora prekrivati jaja barem pet centimetara. Hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Prema potrebi, vadite jaja iz otopine pazeći da ih ne oštetite. Operite ih i koristite kao svježa. Nakon što ih izvadite iz otopine, jaja možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku.

Koliko dugo se mogu na ovaj način konzervirati svježa jaja?

Prema dostupnim podacima, jaja se na ovaj način mogu čuvati godinu dana pa čak i duže. Znalci tvrde da ova metoda dodatno zatvara ljusku, sprječava dotok kisika i razvoj bakterija te tako, bez štetnih konzervansa, čuva jaja za zimske mjesece tijekom kojih će se kokoši odmarati i skupljati energiju za proljetni ciklus nesenja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.