Prati nas

Mozaik

Teško stanje

Jeste li prava baba tračara? Ovi znakovi bi mogli otkriti istinu

Tračanje, iako ponekad smatrano normalnim, može preći granicu zdravoga pri čemu nagrđuje karakter i narušava odnose s okolinom. Proučite znakove koji ukazuju na patološku tračaru i otkrijte jeste li vi ili netko u vašem krugu zahvaćeni ovom ne baš pozitivnom navikom.

Objavljeno

|

Dvije žene u autobusu konspirativno tračare, a tekst istražuje granicu između običnog ogovaranja i ozbiljne trač-ovisnosti. Saznajte znakove da ste možda prešli granicu te kako prepoznati bližnje koji su zaglibili u ovu naviku. Proučite simptome i otkrijte što učiniti ako je netko u vašem krugu 'maligna tračara'.
ilustracija: S. Bura/mj

Sigurno vam je netko nekad, makar u šali, rekao da ste tračara. Možda ste se uvrijedili, a možda i niste. Trač je svojstven ljudskom društvu, i psiholozi ponekad kažu da je u normalnim količinama zdrav, pravi odušak zauzdanoj ljudskoj naravi.

I dok se radi o sitnom ogovaranju, a što je i sama definicija trača, tračanje nekim ljudima postaje navika, važna crta osobnosti i, naprosto, potreba. Jeste li prešli zdravu granicu? Ili strahujete da je netko vama drag ogrezao u ovoj ne baš lijepoj navici? Provjerite popis najčešćih simptoma koji ukazuju da se radi o pravoj malignoj tračari.

Koristi svaku priliku, često i pretjeruje

Prva tračara iskoristit će svaku priliku da nekome ispriča trač, bilo da se radi o suprugu koji umoran dolazi s posla, bilo da je zastala pročavrljati s poštarom. O čemu? O svemu! O svađama susjednog para! Niste zainteresirani? Ali i dalje će vam poprilično dosađivati pričama o ljubavnim zgodama svojih kolega s posla. To je jedan od znakova da je ovisna o tračevima.

Uz to, ima naviku pretjerivati u svemu. Zapravo, to je jedan od važnijih znakova. Preuveličavanje stvari joj pruža zadovoljstvo, daje okus njenom životu. Osjeća se dobro radeći to.

Nikad se ne umara, tračanje je puni životom

Često ju posjećuju prijateljice s istim afinitetima. I sve započinju svoju seansu tračanja. Imaju i svoju WhatsApp grupu. Vrijeme ne postoji kada je o tračeraju riječ. Neće ni okom trepnuti, a već je prošlo cijelo poslijepodne. A nisu još ispričale ni pola toga što im je na umu. Za njih je pretresanje tuđih života zabava koja ih opušta, ispunjava im srce i tjera ih na zadovoljan smijeh. Kada tračara priča o nevoljama drugih ljudi, njezine oči sjaje i čini se da su to trenuci kada je življa no ikad.

Svakog dana zahvaljuje teleoperaterima na jeftinim tarifama

Uvijek je na telefonu, uvijek je spremna svima koje zna ispričati nešto pikantno. Nikada neće propustiti nijedan događaj vrijedan tračanja.

Strastveno prati društvene mreže i spremna je potrošiti vrijeme na dokazivanje da je netko, pa bila to i posve nevažna osoba s televizijskog ekrana, prava grješnica, prljavica i općenito osoba nedostojna poštovanja. Na društvenim mrežama nema filtera; što joj je na umu, to joj je na drumu. Pristojnost, kućni odgoj i dostojanstvo drugih za nju su nepoznanica sve dok baterija na mobitelu traje. Što grublje i sočnije, to bolje.

Misli da drugi imaju više sreće i da je to nepravda

Nikada ne hvali, uvijek kudi i pronalazi prljavštinu u svima i svačemu. Ako netko na društvenim mrežama objavi lijepu vijest ili sliku, to joj može, čak i podsvjesno, pokvariti raspoloženje. Uvijek se uspoređuje s drugima i govori kako su drugi do uspjeha došli mitom, preko kreveta, pukom srećom ili nekom nemoralnom radnjom. Figurativno, posadi li susjeda gredicu maćuhica kojoj se divi cijeli kvart, tračara će imati želju posrati joj se usred gredice, a potom će susjedima potiho govoriti kako je to cvijeće plastično.

Zna sve o svima. Ne može je iznenaditi pitanje ni o rođaku iz četvrtog koljena, a bogme će znati i s kim je jučer viđena natjecateljica iz popularnog kulinarskog showa. Sjeća se svih kandidata i sezona popularnih reality emisija. Posebno je zanimaju svađe drugih ljudi; bilo da se radi o ljubavnim dramama ili banalnim problemima s rodbinom. Iako u životu ima i drugih stvari koje bi je mogle usrećiti, izvor njene životne radosti su tračevi o životima i nevoljama drugih ljudi.

Što učiniti ako je netko vama blizak tračara?

Treba znati da, općenito, ljudi koji su nezadovoljni svojim životima, postignućima ili čak i svojom osobnošću, trač doživljavaju kao ugodno utočište od sebe samih. Možete pokušati nježno im skrenuti pozornost na te mane karaktera, no teško da ćete uspjeti. Vrlo vjerojatno ćete i vi postati najnovija žrtva njenog tračeraja. I ne zaboravite, muškarci također mogu biti tračare.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.