Prati nas

Povjerljivo

Muke po šalterima

Ljiljana: ‘Zadužila sam se kod prijatelja jer već 4 mjeseca čekam penziju’

Puno živaca koštaju naše umirovljenike birokratske zavrzlame, a neki od njih svjedoče da su se čak i zadužili dok čekaju isplatu prve mirovine. Iako je zakonski rok za donošenje rješenja 30 dana, to se može odužiti ako se vodi ispitni postupak. Do tada se valja snaći, baš poput gospođe Ljljane kojoj su financijski uskočili prijatelji.

Objavljeno

|

Ljiljana, Agata i Ana dijele borbe s mirovinskom birokracijom. Ljiljana čeka na rješenje o visini mirovine, Agata se bori za obiteljsku mirovinu bez vjenčanog lista, a Ana čeka od siječnja na dio suprugove mirovine, suočena s nedostatkom informacija i isplata. Tri priče o nepravdi u mirovinskom sustavu.
ilustracija: S. Bura/mj

Prvi dan kolovoza bio je za našu čitateljicu Ljljanu prvi dan u mirovini. Umjesto da se veseli nekim bezbrižnijim danima, ona još uvijek ni u studenom nije dobila rješenje o visini mirovine, a posljedično joj nisu krenule ni isplate mirovine.

“Do danas nisam primila ni eura. Zadužila sam se kod prijatelja jer ne mogu preživjeti bez ikakvih primanja. Čekam mirovinu i pitam se svaki dan hoću li uopće dobiti zaostatke koje je u međuvremenu država već podijelila umirovljenicima. Pitam se i hoću li dobiti 13. mirovinu, ako se bude isplaćivala”, piše nam očajna umirovljenica Ljiljana.  

Agata: Imam problem jer mi je izgorio vjenčani list

Gospođa Agata piše nam da je u mirovini već 14 godina i također se bori s birokracijom. “U mirovinu sam otišla s 42 godine radnog staža i 65 godina života. Suprug mi je umro prije četiri godine, nakon 52 godine braka”, povjerava nam.

Prije punih 11 mjeseci predala je zahtjev za ostvarenje prava na dio obiteljske mirovine. Taj iznos, ma koliko iznosio, bio bi joj, piše nam, od velike pomoći jer živi sama i snosi sve troškove života. Jedva se pokriva i svojim pismom svjedoči o krutosti hrvatske birokracije i neupućivanju ljudi na prava mjesta, čime bi izbjegli skupe odvjetnike koje nemaju čime platiti.

“Borim se skoro godinu dana za ostvarenje dijela njegove mirovine, a problem zbog kojeg to ne mogu riješiti je taj što nemam vjenčani list. U Domovinskom ratu je, naime, izgorio matični ured u mjestu Gora u Sisačko-moslavačkoj županiji, i tako su nestali moji dokumenti.”

“Imam sve dokaze da sam vjenčana, ali na mirovinskom ništa ne priznaju bez konkretnog vjenčanog lista. Teško pojmiti, teško objasniti, teško samcu i živjeti”, opisuje nam svoju nevolju gospođa Agata koja se još uvijek nada nekom skorom rješenju.

Ana: Od siječnja sam bez dijela obiteljske mirovine

I gospođa Ana od siječnja čeka rješenje prema kojem bi trebala početi primati dio obiteljske mirovine na ime pokojnog supruga. “Zahtjev sam predala 10. siječnja, a u lipnju su me nazvali iz mirovinskog i rekli mi da imam pravo na 84 eura. Opet su prošli mjeseci nitko mi se više nije javio, niti je došlo obrazloženje niti sjedaju uplate”, požalila nam se gospođa Ana.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.