Prati nas

Povjerljivo

osjećaju se kažnjeno

‘Radim u penziji jer ne želim više prebirati cente ispred svakog dućana’

Vlada je hrvatskim umirovljenicima u listopadu isplatila još jedan u nizu jednokratnih novčanih dodataka na mirovinu kako bi im ublažila posljedice rasta troškova života, a pravo na ovaj primitak ostvarili su svi umirovljenici čija ukupna mirovina za rujan nije prelazila iznos od 700 eura. Oni kojima su primanja za samo par eura veća od limita, osjetili su se posebno pogođenima pa smo primili brojna pisma ogorčenih umirovljenika.

Objavljeno

|

Zašto i gdje umirovljenici rade?
ilustracija: S. Bura/mj

Nezadovoljna limitom koji je Vlada umirovljenicima odredila za isplatu jednokratnih novčanih primanja, javila nam se razočarana čitateljica koja piše: “Osjećam nepravdu oko ovih paketa pomoći koji se daju umirovljenicima zbog inflacije. Imam 65 godina i u mirovini sam dvije godine. Penzija mi iznosi svega 300 eura i na to još primam 10 eura za tjelesno oštećenje. Tih deset eura je doslovno jedan gablec saborskih zastupnika”, piše nam.

Kako napominje, s tom mirovinom nije mogla živjeti i bez obzira na invaliditet bila je prisiljena pronaći neki dodatni izvor zarade. “Morala sam ići raditi i sada uz svoju mirovinu primim još 411 eura i to za mukotrpan rad. I evo, na to vlada sada kaže: Ako vam mirovina i dodatna zarada zajedno prelaze 700 eura, nemate pravo dobiti ništa”, objasnila je gdje leži izvor njezine ogorčenosti – njezina primanja sada su 721 euro.

“Drugi za te novce odmaraju kod kuće”

Potom je dodala da gleda mnoge ljude oko sebe koji odmaraju kod kuće i mirovina im iznosi malo ispod 700 eura. “Eto oni će dobiti naknadu od države. To je sramotno. Voljela bih da netko iz Vlade pošalje svoju bolesnu majku da, poput mene, u mirovini radi teške fizičke poslove. Svima je jasno da mi umirovljenici radimo ono što drugi ne žele. Možda će se ovaj put više umirovljenika pojaviti na ulicama, nego na izborima… osim ako su ih kupili za 120 eura jednokratnog dodatka na mirovinu”, napisala je svoje razmišljanje naša čitateljica.

“Nije mi zabavno prebirati cente”

Slično piše i umirovljenica Zorica. “Meni više nije bilo zabavno prebirati sitne eure ispred dućana i brojati imam li za nešto ili nemam, pa sam otišla raditi. Čistila sam preko jednog servisa i zaradila si još malo na ovu crkavicu od penzije. Sada sam lijepo kažnjena, jer mi zbroj te zarade i penzije tek malo prelazi limit i nisam dobila ništa. Zašto? Jer radim i prijavila sam se na četiri sata. Da sam radila na crno, dobila bi još i dodatak. Bilo mi je krivo kad sam sve to osvijestila”, piše umirovljenica Zorica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.