Prati nas

Povjerljivo

Nesretan niz

Sandra (50): ‘Umirovila sam se s 37 godina, ovo su moje bolesti’

Gospođa Sandra nam se povjerila da se cijeli život trudi ostati nasmijana dok je sustižu razne bolesti, jedna za drugom, gotovo bez predaha. Liječi se i službenim lijekovima, ali i alternativnim pripravcima, no trajnog olakšanja za nju nema na vidiku. Povjerila nam se ne bi li barem na taj način olakšala breme koje nosi.

Objavljeno

|

Sandra, 50-godišnja Čakovčanka, u invalidskoj mirovini od 37. godine zbog brojnih bolesti. Hašimoto i menopauza donijeli su nove izazove. Bez obiteljske podrške, hrabro se bori uz lijekove, terapije i nadu.
ilustracija: S. Bura/mj

Sve je više pisama u kojima svjedočite o obiteljskim problemima, bilo sa supružnikom, braćom, djecom, svekrvama, puncima, ali i susjedima. No čini se da sve to postaje manje bitno i usudimo se reći nevažno u trenutku kad se razbolimo. Tada mislimo samo na jedno, a to je kako vratiti zdravlje. Našoj čitateljici Sandri jedino je zdravlje u fokusu još od rane mladosti, jer je stalno pogađaju zdravstveni problemi.

“Imam 50 godina i živim u jednom prekrasnom manjem gradu, Čakovcu. Na žalost, od svoje 37. godine ja sam u invalidskoj mirovini. U životu sam prošla osam operacija, stalno sam bila po bolnicama. Svako malo izbila bi mi neka nova bolest, neki novi zdravstveni problem. Stalno nove dijagnoze i tako se to nakupljalo godinama”, iskreno nam je povjerila gospođa Sandra.  

Izostala podrška obitelji

Sve je to, piše nam, hrabro podnosila i trudila se biti optimistična. “S osmijehom na licu podnosila sam bolesti, sve dok mi nije dijagnosticiran Hašimoto (autoimuna bolest štitne žlijezde op. mv.) koji mi je stvarao ogromne probleme! Tada sam psihički jako pala, nisam imala podršku obitelji”, povjerava nam nadalje naša vjerna čitateljica.

No, borila se, piše, i dalje. Sama. Često se pitala: Zašto? “Zašto ne mogu biti zdravija, zašto moram svaki dan patiti uz bolove i uzalud pokušavati odgovoriti to moje vječito pitanje, zašto?”, piše.

Prije tri i pol godine uslijedio je novi šok. “Nakon svega ušla sam u menopauzu i tada mi je eksplodirao cijeli organizam, a sve uz probleme s Hašimotom! Snašlo me sve, od noćnog znojenja, preko čestih valunga po danu, do nesanice po noći. Koža mi je postala suha, počela me mučiti i depresija, krenuli su bolovi u mišićima i zglobovima”, povjerava nam je najiskrenije.

“Bit će bolje!”

“Ima trenutaka kao što je ovaj sada, kada vam u suzama pišem i ne vidim izlaz i spas, kada se osjećam bespomoćno, a ima i rijetkih trenutaka kad sam vesela i raspoložena unatoč svim problemima! I tako, eto, dan za danom, godinu za godinom, gajim nadu i mislim: Bit će bolje. Uz pomoć lijekova, prirodnih pripravaka, razgovora sa psihologom te raznih terapija, guram iz dana u dan!” zaključila je svoje pismo naša optimistična čitateljica.

Drage čitateljice, jeste li prošle kroz probleme sa zdravljem koje navodi gospođa Sandra? Pokoja lijepa riječ podrške i konkretan savjet svakako su dobrodošli!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.