Prati nas

Mozaik

Naslijeđeni dugovi

Što kada s nasljedstvom dobijete i pokojnikove dugove?

Nasljedstvo je stvar koja nas uglavnom veseli. Nenadano nasljedstvo je nenadana sreća. No, isto tako, posve neočekivano se mogu naslijediti i dugovi. Što učiniti u takvoj (ne)prilici?

Objavljeno

|

Aleksandar i sestre naslijedili su dionice, ali su nedavno saznali da moraju platiti dug preminulog strica. Članak objašnjava da prema zakonu nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđene imovine. S obzirom na jednakost nasljednih dijelova, Aleksandar i sestre solidarno plaćaju dug.
ilustracija: mj/mojevrijeme

Naš čitatelj Aleksandar prije desetak godina dobio je dionice nasljedstvom. Naime, nakon smrti strica provedena je ostavinska rasprava. Budući da stric nije iza sebe ostavio oporuku za koju bi bilo tko znao, dionice iz stričeva relativno skromnog portfelja, raspoređene su prema nasljednim redovima, u ovom slučaju na Aleksandra i njegove sestre.

No nekoliko godina kasnije na Aleksandrovu adresu, i adrese njegovih sestara, došlo je sudsko rješenje prema kojem su postali “ponosni vlasnici” stričeva duga. Naime, naloženo im je da moraju namiriti određenu komunalnu kaznu koja je ostala iza ostavitelja i koja je u međuvremenu višestruko narasla, skoro pa do vrijednosti dionica. Za nju, kaže, nitko nije znao. Mora li se platiti takav dug s kojim nasljednici, naizgled, nemaju veze?


Tko mora namiriti dugovanja?

Prema važećem zakonu, za ostaviteljeve dugove odgovara nasljednik koji se nije odrekao nasljedstva. Dakle, ako uzmete nasljedstvo, uzimate i dugove. Ako se odreknete nasljedstva, odričete se i od dugova za koje u tom trenutku znate, a možda i ne znate.

Ono što iznenađuje mnoge jest da kada se odreknete nasljedstva u nečiju korist, recimo brata ili sestre, to ne znači da ste se i odrekli duga. Jer odricanje u korist određenog nasljednika nije isto što i odricanje od nasljedstva jer se praktično radi o ustupu nasljednog dijela.

Mora li se dug platiti u cijelosti?

Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove cijelom svojom imovinom ali do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Iz navedenog primjera, ako je naš čitatelj naslijedio dionice u vrijednosti 10.000 eura, mora namiriti dug do tog iznosa.

Pri tome treba znati da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud ne pazi po službenoj dužnosti nego samo po prigovoru nasljednika.

Što kad je više nasljednika, tko plaća dug?

Ako ima više nasljednika, odgovaraju za dugove ostavitelja solidarno, svaki do visine svoga nasljednog dijela. Dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako ostavitelj nije drugačije odredio oporukom. Tako je i naš čitatelj, zajedno sa svojim sestrama, u jednakim dijelovima podmirio stričev dug koji ih je nenadano zaskočio, budući da je svatko od njih naslijedio jednaki dio dionica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP