Prati nas

Mozaik

Naomi Watts

‘U menopauzi sam se tako znojila da su djeca mislila da piškim u krevet’

Kada je sa samo 36 godina australsko-britanska glumica Naomi Watts (55) izgubila mjesečnicu, bila je u totalnom šoku, ali i strahu. Kad je pitala prijateljice jesu li i one osjetile navale vrućine, smijale su joj se. Majka joj je rekla da je u menopauzu ušla s 45 godina i tada je zaključila da je za nju bolje da šuti i trpi, nego da je svi izruguju kad krene s ovakvim pitanjima. Danas, kad je to teško prijelazno razdoblje iza nje, shvaća da je patila zbog nedostatka informacija i razumijevanja.

Objavljeno

|

Kako se nositi s menopauzom i kakva s iskustva drugih žena?
Naomi Watts (scr: Youtube)

Slavna Naomi Watts baš je bila upoznala ljubav svog života, s njim je planirala djecu, karijera joj je cvjetala, a s njom se počelo događati nešto što nije mogla ni opisati. Mjesečnica nije stizala, a ona je bila zbunjena, tjeskobna, i k tome non-stop mokra.

Prije 20 godina o ovim se simptomima kod žena nije puno javno govorilo i nikad do tada nije čula riječ perimenopauza, pa nije imala pojma što se s njom događa. Svi su se podsmjehivali kad bi načela tu temu. Tek nakon odlaska ginekologu i dobivenih nalaza, uvidjela je da joj opada funkcija jajnika i da je u perimenopauzi.

Danas želi da žene budu bolje informirane o tome što ih čeka i kako si mogu pomoći te je odlučila što češće govoriti na medijima, a bit će govornica i na ovotjednom summitu “Poslovne žene” u New Yorku.

“Kao da silazim s pameti”

“Moje iskustvo s menopauzom došlo je puno ranije nego kod mojih vršnjakinja, i to u vrijeme kad sam bila više usredotočena na zasnivanje obitelji nego na završetak svojih reproduktivnih godina. Bila je to igra u kojoj mi se činilo da polako silazim s pameti pokušavajući shvatiti što mi je – ja tada nisam nikad ni čula za perimenopauzu. Moram reći da su kod mene naglo krenuli doista svakakvi simptomi za koje nisam znala da su dio ove hormonske promjene, a osjećala sam kao da ih sve imam!” rekla je za DailyMail.

“Djeca su mislila da mokrim u krevet”

No, uz puno napora u prijelaznom je razdoblju uspjela roditi, a nakon drugog porođaja u 40. godini, simptomi su se intenzivirali. Navale vrućine i noćno znojenje teško su joj padali. “Sjećam se da su me moja tada mala djeca pitala jesam li se upiškila u krevet, jer sam se budila potpuno mokra.”

Kako kaže, snašli su je i simptomi o kojima nitko nije govorio – tjeskoba, nesanica, magla u mozgu, stanjivanje kose i jako suha koža koja je svrbila. “Osjećala sam se kao da gubim razum, i definitivno sam gubila kakav je osjećaj biti ‘svoja’. Bila sam u svom tijelu 36 godina. Do tada sam mislila da samu sebe prilično dobro poznajem. Bilo mi je nevjerojatno teško jer sam se osjećala potpuno izvan kontrole”, rekla je nadalje.

Sigurna je, kaže, da je u to vrijeme bilo više informacija, više resursa, njezin bi “prijelaz” bio mnogo lakši. “Preuranjenu menopauzu (prije 40. godine) iskusi jedna od stotinu žena, a potrebno ju je daleko više prepoznati. Statistike tjeraju ljude u paniku ako ih se smatra nenormalnima. Trebamo bolje obrazovati žene kako bi mogle najbolje iskoristiti vrijeme koje dobiju kod liječnika odnosno ginekologa, važno je dakle da dođu dobro pripremljene”, kaže Naomi.

“Prije 20 godine još se nije govorilo o tome”

“U ono vrijeme, prije skoro 20 godina, vodilo se vrlo malo razgovora o toj temi, a cijela je stvar bila prožeta sramom i zbunjujućim informacijama. Jednom kad sam saznala da se i drugi osjećaju kao ja, to mi nije dalo samo podršku koja mi je bila potrebna da si pomognem, već i energiju da promijenim način razgovora o tome u javnosti”, rekla je.

Postoji konsenzus među stručnjacima, napominje, da je hormonsko nadomjesno liječenje za većinu žena izvrsna stvar i da je dobrobit veća od rizika. “No, najvažnije je da imamo pristup svim informacijama. Ne postoji jedno rješenje za sve simptome perimenopauze. Iskustvo svake žene je drugačije. Meni su hormoni pružili prijeko potrebno olakšanje nakon simptoma zbog kojih sam se osjećala kao da izmičem kontroli i postajem netko koga ne prepoznajem”, govori Watts.

“Mislim da je važno da žene imaju sve informacije koje su im potrebne i liječnika kojem mogu vjerovati kako bi mogle donijeti odluku za sebe. Ne postoje dvije iste žene, ne postoje dva ista rješenja. Želja mi je da moja generacija uspije okončati ovu šutnju i stvoriti svijet u kojem je menopauza prihvaćena kao prirodna faza života, što i jest. Nekad je iskustvo menopauze kod žene bivalo gurnuto pod tepih poput obiteljskog skandala. Nismo govorili niti učili o tome, i zato su žene nepotrebno patile.”

“Moje putovanje u menopauzu bilo je dugo, ponekad zbunjujuće i usamljeno. Ali izašla sam s druge strane iz nje osjećajući se jačom, više svojom i sigurnijom u vlastitu kožu — čak i ako je još uvijek suha!” kaže Naomi.

“Drage žene, kad na drugoj strani mračnog tunela izađete van, stvarno se vratite sebi“, poručuje Naomi i dodaje: “Znate što volite, a što ne. Znate što želite, a što možda više nije vrijedno da se zadrži u vašem životu. Više se ne bojite tražiti ono što vam je potrebno. S tom spoznajom dolazi ponovno samopouzdanje i kontrola nad sobom. A to može biti stvarno moćno.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.