Prati nas

Povjerljivo

Razlike

‘Za samo 6,5 godina rada u inozemstvu imam 301 euro mirovine’

Naša čitateljica Gabrijela (71) radila je u tri države, a danas iz svake od tih zemalja prima mirovinu. Godine staža koje je ostvarila u pojedinoj zemlji i iznos penzije koju prima savršeno pokazuju kakav standard naši umirovljenici imaju u odnosu na susjede.

Objavljeno

|

Umirovljenica Gabrijela otkriva drastične razlike u mirovinama između Hrvatske, Austrije i BiH. Problemi i nepravde u hrvatskom mirovinskom sustavu.
ilustracija: S. Bura/mj

Za Austrijom, svjedoči naša 71-godišnja čitateljica Gabrijela, toliko zaostajemo da si je teško razumski objasniti dokle nas je uspjela dovesti naša mirovinska politika. “U mirovinu sam otišla sa navršenih 60 godina života. U Hrvatskoj sam radila 19 godina i za to danas primam mirovinu od 210 eura. Radila sam i 6,5 godina u Austriji, za što primam 301 euro, ali ne samo to, nego mi Austrija isplaćuje čak 14 mirovina”, otkriva nam brojke koje hrvatskom umirovljeniku zvuče gotovo znanstveno-fantastično.  

Potom je napisala i koliko joj iznosi mirovina koju je ostvarila u Bosni i Hercegovini za pet radnih godina. “Penzija iz BiH mi za svih pet radnih godina iznosi svega 20 eura, s tim da se dobije besplatno zdravstveno osiguranje nakon navršenih 65 godina života”, piše nam.  

Gospođa Gabrijela nadalje otkriva da je hrvatska državljanka, ali u Hrvatskoj nema prebivalište. Ipak, budno prati situaciju s našom mirovinskom politikom. “Smatram da su hrvatske mirovine ponižavajuće male za umirovljenike koji ne traže milostinju već samo ono što su svojim mukotrpnim radom zaradili”, istaknula je u svom pismu.

“Oštećena sam jer iz Hrvatske ne primam dodatke”

Potom je objasnila i da ju muči osobna nepravda, o čemu kaže: “Budući da u Hrvatskoj nemam prebivalište, ne ostvarujem ni nikakva prava na dodatke koje umirovljenicima isplaćuje hrvatska država. Smatram da sam time oštećena jer sam radeći u Hrvatskoj uplaćivala u mirovinski fond kao i svi drugi. Toliko od mene i veliki pozdrav svim umirovljenicima”, napisala je na kraju pisma redakciji.

Od usporedbe boli glava

Kad se već uspoređujemo sa susjedima, podsjetimo koliko iznose prosječne mirovine ovih triju zemalja. Tako prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine u BiH iznosi 675,25 KM odnosno 346 eura. U Hrvatskoj taj prosjek iznosi 449 eura, što je za nešto preko sto eura više.

A Austrija, koja nam je prometno nadohvat ruke, po visini penzija se hrvatskom umirovljeniku čini kao raj na zemlji. Austrijancima je tako minimalna mirovina 1.100 eura, a prosječna 1.555 eura. Podsjetimo još i to, da je austrijska vlada u rujnu najavila da će njihove mirovine od siječnja iduće godine skočiti za čak 9,7 posto, pa će tako prosječni austrijski umirovljenik primati čak 150 eura veću mirovinu!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.