Prati nas

Mozaik

Romantične prijevare

Zbog ‘doktora’ s Facebooka, umirovljenica (76) je ostala bez kuće i ušteđevine

Usamljenu udovicu kontaktirao je, navodno, usamljeni doktor, također udovac. Naizgled, sve je bilo sjajno. Sve dok je nije oplindrao i doslovno ostavio praznog novčanika i bankovnog računa – na cesti.

Objavljeno

|

Jennifer Dennis postala je žrtva globalne romantične prevare putem interneta, izgubivši gotovo 80.000 dolara. Ova prevara, često izvedena iz Afrike, koristi psihološke taktike, ostavljajući žrtve beskućnicima. Jennifer dijeli svoju priču kako bi upozorila na opasnosti ovakvih prijevara.
Jennifer Dennis (scr: WTVD)

Romantične prijevare su globalne sheme u kojima kriminalci zavode ranjive žene putem interneta i društvenih mreža kako bi im, u konačnici, oteli sve do posljednjeg centa, a ponekad ih i napravili beskućnicama. Riječ je o razgranatom biznisu iza kojeg stoje razrađene psihološke taktike, a prema dostupnim podacima, kriminalci najčešće operiraju iz Afrike.

Najtužnije od svega je što žrtve ovakvih prijevara često postaju mete taloga i nasilnika s društvenih mreža koji ih izvrgavaju ruglu i vrijeđaju, a pri tome čak otvoreno podupiru kriminalce. Umjesto osuđivanja zločinaca, žrtve se posramljuje, naziva ih se glupima, negira im se pravo na ljubav, dodatno ih se traumatizira. A to je samo jedno od civilizacijskih i moralnih posrnuća kojima u zadnje vrijeme svjedočimo.

Zbog toga ne čudi što hrvatske žrtve ne žele o svojim iskustvima govoriti za medije poput, recimo, Amerikanke Jennifer Dennis koja je javnim istupima pozvala potencijalne žrtve na oprez, pokušavajući ih spasiti od emocionalne boli i bankrota.

Sve je izgledalo posve uvjerljivo

Naime, Jennifer je ovakva romansa koštala gotovo 80.000 dolara, a zlotvor je s njom mjesecima razvijao odnos povjerenja, dovoljno dugo da mu zaista povjeruje. “Kako je to uspio? Ne znam, ali sve je izgledalo legitimno”, rekla je Jennifer za WTVD. Ni sama ne može vjerovati da je izgubila cjeloživotnu ušteđevinu i kuću zbog čovjeka kojeg je upoznala na internetu. “Izgubila sam sav taj novac i ne mislim da ću ga ikada dobiti natrag, a sa 76 godina ni nemam previše vremena”, kazala je.

Kako je sve počelo?

Jennifer je živjela kao usamljena udovica u američkoj Georgiji kada joj je na Facebooku “prišao” muškarac koji se predstavio kao Caleb. Gle čuda, i on je bio usamljeni udovac! “Uskoro se vraćao u Sjedinjene Države, želio se skrasiti na nekom novom mjestu jer je izgubio suprugu”, prisjetila se Calebove tužne priče.

U internetskim razgovorima, tvrdio je da kao liječnik radi u Jemenu. Naime, bio je u misiji Crvenog križa. Tijekom njihove duge online veze, Caleb je predložio da kupe kuću u Caryju, gradiću u Sjevernoj Karolini. Činilo se to kao savršeni početak novoga života, prilika da Jennifer za sobom ostavi svu bol i samoću koju joj je donijelo udovištvo.

“Sve u vezi kuće i mjesta u kojem sam živjela podsjećalo me na mog supruga. To mi je bilo preteško”, rekla je Jennifer. Dogovorili su se da će ona prodati kuću i platiti 70.000 dolara za novu kuću, a Caleb će namaknuti vrtoglavih 600.000 dolara. Prodala je kuću, poslala mu je novac. A onda mu je poslala još 8.700 dolara za dodatne troškove.

Jennifer Dennis i sin Raymond (scr: WTVD)

Iznenađenje u Caryju

Zajedno sa sinom Raymondom, spakirala je sve što su imali. Sjela je u automobil i krenula prema novoj kući koju je Caleb navodno kupio. No, nakon sati vožnje i dolaska na novu adresu, nemalo su se iznenadili. “Odmah sam primijetio da netko još uvijek živi u toj kući. Čim sam pokucao na vrata, znao sam da da je mama prevarena”, rekao je Raymond. Vlasnik im je rekao da već godinama živi u toj kući i da nikada nije imao namjeru prodati je.

Jennifer je odmah kontaktirala Caleba. “Poslao mi je sliku sebe – navodno je bio pretučen. To je bilo posljednje što sam čula od njega”, rekla je. Ostala je prevarena, bez doma i novca, u mjestu koje nije poznavala. Jennifer i njen sin Raymond službeno su postali beskućnici koji spavaju u automobilu. Na kraju im je jedna velikodušna osoba iz župe darovala kamp prikolicu u kojoj sada žive.

Globalna kriminalna industrija

Jennifer dijeli svoju priču nadajući se da drugi koji traže društvo putem interneta neće pasti na istu romantičnu prijevaru kao i ona. “To me je uništilo. Srećom imam sina. To je blagoslov jer neke su žene prevarene i potpuno same.

Kamp kućica umjesto doma (scr: WTVD)

Kriminalna industrija romantičnih prijevara samo je u Sjedinjenom Državama prošle godine usamljenim ženama otela 1,3 milijarde dolara. Jennifer pak upozorava žene u sličnim situacijama da otvore četvero oči ako se sva romantična komunikacija odvija putem interneta, kao i da ne vjeruju u tužne priče koje im pričaju stranci na društvenim mrežama. Komunikaciju bi trebalo odmah prekinuti ako druga strana tvrdi da je na drugom kontinentu, drugoj državi, da nema pristup telefonu. I da, svaki puta kad vas takva osoba zatraži novac, znajte da je riječ o prijevari.

A vi? jeste li se ikada doveli u sličnu opasnost i kako je sve završilo? Kažite nam u povjerenju.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.