Prati nas

Mozaik

Što učiniti?

Bivši partner mi pokušava oteti polovicu zajedničkog stana. Što učiniti?

Podjela imovine nakon razvrgavanja bračnog ili životnog partnerstva težak je posao, ako jedna osoba želi prisvojiti ono što joj ne pripada. No postoje brojni način na koje možete zaštiti ono što je vaše.

Objavljeno

|

Kako zaštititi vlasnička prava na nekretninu u slučaju sporova oko suvlasništva, poput situacije C.M. iz Splita, te koji su pravni koraci dostupni u takvim situacijama? Što poduzeti kada suvlasnik zabrani pristup nekretnini i tvrdi da imate manji udio u vlasništvu? Kako ostvariti prava na vlasnički dio stana, posebno ako postoji prijetnja pravnim postupcima od strane drugog suvlasnika? Kako ostvariti prava na suvlasnički dio stana u slučaju spora i odbijanja pristupa, te koje su opcije dostupne, uključujući mogućnost diobe suvlasništva ili sudsku prodaju, prema savjetu pravnika Sindikata umirovljenika Hrvatske?
ilustracija: S. Bura/mj

Podjela onoga što smatramo zajedničkom imovinom često puta pođe po zlu pa jedna strana pokušava prisvojiti ono što nikada nije bilo njeno. Primjerice, stan stečen u vanbračnoj zajednici, čak i kada su obje osobe uknjižene na njega.

Upravo to se dogodilo C.M. iz Splita koja je svoju situaciju opisala pravnicima Pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske od kojih je zatražila savjet. “Prije 10 godina kupila sam zajedno s tadašnjim partnerom stan. Upisali smo se u zemljišne knjige kao suvlasnici svaki u pola dijela kako je i bilo u kupoprodajnom ugovoru. On živi u tom stanu, a ja sam dolazila povremeno”, piše nezadovoljna suvlasnica stana.

“Sad mi je zabranio dolazak i tvrdi da nemam nikakvo pravo i ako mi nije jasno da ga tužim. Već dvije godine ne dolazim u stan i bojim se njegovih poteza, jer tvrdi da će dokazati da je dao veći udio u kupnji stana. Može li mi oduzeti moj dio stana i kako da ja ostvarim svoje pravo?” pita se C.M.

“Upis u javni registar, zemljišnu knjigu, te izvadak iz zemljišne knjige je javna isprava i dokaz vašeg vlasništva, odnosno suvlasništva stana. Osoba koja tvrdi suprotno mora pokrenuti postupak poništavanja tog upisa ili samog ugovora o kupoprodaji. Vi ste do tada neosporni vlasnik i imate sva vlasnička prava i obaveze. To znači da imate pravo korištenja, posjeda, raspolaganja pa i prodaje svog suvlasničkog dijela”, odgovaraju pravnici SUH-a.

“Vaša prava su zaštititi svoje vlasništvo i posjed od osobe koja vas u tome onemogućava i u vezi s tim imate više mogućnosti. Ako postoje zakonski uvjeti i potreba možete dići tužbu zbog onemogućavanja suposjeda. Kod takve tužbe važni su rokovi pa je tu potrebna stručna pomoć specijaliziranog odvjetnika.”

“Nadalje, imate mogućnost zatražiti diobu suvlasništva, pa ako se to ne riješi dobrovoljno, i ako stan nije moguće podijeliti na dvije jednake cjeline, tada možete ići na civilnu diobu tj. sudsku prodaju nekretnine i diobu novca sukladno suvlasničkim udjelima”, stoji u odgovoru.

“Naravno da možete zatražiti ili ponuditi dobrovoljnu isplatu suvlasničkog dijela jedan od drugoga, ili zajednički prodati nekretninu i tako pokušati dobiti više koristi. Sudska prodaja je skupa i iziskuje velike troškove i manje novca u konačnici. ‘Oduzimanje’ vašeg suvlasničkog dijela samo temeljem nečijih tvrdnji i možda zastrašivanja, nije pravno relevantno pa vam savjetujemo da ne potpisujete neke dokumente u vezi s tim bez stručne pomoći”, zaključuju pravnici Sindikata umirovljenika.

A vi, jeste li se kada našli u sličnoj situaciji? Kako ste je riješili?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.