Prati nas

Mozaik

Ida Prester: ‘Mi žene se ponašamo kao jadnice, nikad si nismo dovoljno dobre’

Prester je komentirala očekivanja povezana s izgledom koja se nameću od rane dobi i potiču nesigurnosti. Kroz svoje viđenje starenja ističe važnost promoviranja ispunjujućeg života unatoč godinama.

Objavljeno

|

Ida Prester (scr: Youtube)

“Pali smo pod utjecaj industrije ljepote koja promovira fašizam mladosti i na našim nesigurnostima okreće ogromne pare”, kazala je pjevačica Ida Prester komentirajući društvo i starenje u programu HRT-a.

“Nasuprot svih medijskih silnica koje nas uvjeravaju da je starost nešto ružno i odvratno, da su bore nešto čega se treba sramiti, da s 45 godina trebamo sjesti doma i više ne izlaziti van… Ja starost doživljavam drugačije i nadam se da će biti bar upola kako je ispalo u mom spotu. Želim promovirati starost kao jedno doba koje može biti ispunjujuće, u kojem možemo i dalje napredovati, razvijati se i veseliti. Jako mi je teško vidjeti takav pritisak društva, to nije više ni pritisak, to je jedan fašizam mladosti sa svih strana. Lijepo je i dobro samo ono što je mlado i bez bora, pogotovo kod nas žena”, kazala je Prester.

“Mislim da smo mi svi pali pod utjecaj industrije koja na našoj nesigurnosti okreće ogromne pare. Vidim trendove na Instagramu gdje djevojčice od 18, 19 godina kupuju prve tretmana i kreme protiv bora. Nisam ni ja imuna, i ja koristim svašta i želim izgledati mlađe koliko je to moguće, ali kad vidiš nekoga tko je na pragu života… Hej, kakva ti je to tema s 18 godina, da ti je uopće to netko ulio u glavu da razmišljaš o starosti s 18 godina?” analizirala pjevačica “pritisak industrije koja želi imati klijente, ne više od pedesete, nego od osamnaeste godine.

“To je igra bez granica, spirala nezadovoljstva gdje samog sebe pumpaš da nikad nisi dovoljno mlad, lijep i zategnut, a naravno kako godine idu, bit će sve gore jer priroda čini svoje. To su neki prirodni procesi koje ne možeš zaustaviti.”

Prester je uočila da su muškarci manje podložni takvim pritiscima: “Oni su hedonisti. Gledaju se u ogledalo i ako su nabildani, super su si. Ako imaju škembu: ‘To je moja škemba’. Znaš kako se kaže u narodu ‘Muškarac bez stomaka, kao Mercedes bez znaka’. Uživaju u sebi, a mi žene se ponašamo kao neke jadnice koje same sebi nikad nismo dovoljno dobre. To moramo u svojoj glavi prekinuti i uživati u sebi, rasti, obrazovati se, pronalaziti stvari koje nas zanimaju, koje nama rade sjaj u očima, koje su naše strasti, a to da se mi stalno moramo nekome drugome dopasti, to je krivo.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.