Prati nas

Vijesti

Regresnica?

Izračun 13. mirovine razjario umirovljenike, posebno one s nepunim stažem

Umirovljenici su očekivali više. Dok stručnjaci tvrde da je to uobičajena praksa, naši čitatelji izražavaju razočaranje i nepovjerenje prema vlasti. Posebno su zabrinuti umirovljenici s malim stažem i obiteljski umirovljenici.

Objavljeno

|

Umirovljenica razočarana uz bankomat, simbol nezadovoljstva zbog izračuna 13. mirovine. Očekivanja nisu ispunjena, a socijalna pravda dovedena u pitanje. Hoće li umirovljenici dobiti pravednu nadoknadu?
ilustracija: S. Bura/mj

Prvi obrisi 13. mirovine nisu izazvali veliko oduševljenje među umirovljenicima koji su, ipak, očekivali više. No, poznavatelji ove materije tvrde da je riječ o uobičajenoj praksi prema kojoj ova vrsta dodatka kreće s manjim iznosima kako bi se njegova vrijednost vezala uz neki od gospodarskih pokazatelja, što bi omogućilo izdašnije isplate u budućnosti.

“Nemamo vremena za čekanje”, gotovo uglas poručuju naši čitatelji u brojnim pismima koje nam šalju, dok komentari s Facebooka pokazuju s jedne strane razočaranost i nepovjerenje u vladajuće, a s druge strane potpuno nerazumijevanje ove materije. Posebno negoduju umirovljenici s malim brojem godina staža ili obiteljski umirovljenici koji, u nedostatku informacija, strahuju da će biti izostavljeni.

Među razočaranima je naša čitateljica Verica, koja smatra da je izračun preskroman te da se na ovaj način socijalni transferi u obliku jednokratnih vladinih naknada izmiču iz područja socijale. “Jedina razlika je što bi 13. mirovinu dobili svi, a ne kao do sada oni kojima je najpotrebnije, oni s malim mirovinama. Taj iznos je sramotan i još jedna pljuska umirovljenicima koji su, bez obzira na broj godina staža, pridonosili državnom budžetu”, navodi u svom komentaru.

“U biti, oni s najmanjom mirovinom dobit će najmanje”, piše Grozdana, nezadovoljna što se 13. mirovinom namjerava nagraditi one koji su dugo ostali u svijetu rada.

“Ljudi, shvatite, ništa vam Plenki ne daje. On vas je debelo pokrao i sada će vas potkupiti sa nekoliko eura po godini staža. Opametite se i ne glasajte više za ovu bandu koja nas cijelo vrijeme ponižava. Znači, ni za jednu kuglicu sladoleda”, navodi rezignirano naša čitateljica Marijana.

“Pazi, ovo nešto se zove 13. mirovina. Svaki normalan čovjek pomisli da je to još jedna mirovina, tj. ako ti je mirovina 500 eura, dobiješ 500 eura. Ali ne, to se samo tako zove. Nazovi tu crkavicu nekako drukčije. Ali ne, ovako baš fancy zvuči, zar ne? Opet veselje za bedake, kao da smo svi retardirani”, bijesno komentira Ivica. Čitateljica Patricija pak kaže: “Kakva 13. mirovina? Daleko je to od realizacije. To su predizborna blebetanja. Penzionerima je trebalo povećanje, usklađivanje jučer i danas, a ne sutra. Biće to malo sutra.”

O čemu se zapravo radi?

Vladino savjetodavno tijelo, Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, poslalo je zahtjev prema Vladi za takozvanom 13. mirovinom. Taj dodatak mirovini, koji se u različitim državama naziva različito (božićnica, regresnica…), ulazi u mirovinu, za razliku od socijalnih transfera koji su umirovljenicima isplaćivani kao inflacijski ili energetski dodaci.

Iako je Sindikat umirovljenika Hrvatske inzistirao da početna vrijednost godine staža bude najmanje deset eura, po svemu sudeći, u prvoj godini će se krenuti s upola manje. “Ne znamo hoće li to biti pet ili četiri eura, a druge godine bi to trebalo biti više. Recimo, netko ima 30 godina staža, i to se pomnoži s pet eura. To znači da bi trebao u prvoj godini dobiti 150 eura, a svake iduće godine iznos bi trebao rasti”, kazala nam je predsjednica Sindikata Jasna A. Petrović, ujedno i članica Vijeća. “Da, sviđa nam se taj model, ali smatramo da bi 10 eura bilo minimum koji bi nas zadovoljio. No, teško je da će to proći”, dodala je, naglašavajući važnost nagrađivanja onih koji su dugo radili.

Kada će 13. mirovina?

S obzirom da su umirovljeničke udruge inzistirale da se 13. mirovina ne definira Vladinom uredbom koja joj ne bi osigurala trajnost, ovaj dodatak će se ugraditi u Zakon o mirovinskom osiguranju. Time će njegova isplata biti obavezna i svim budućim vlastima, uz činjenicu da će se svake godine vrijednost godine staža moći korigirati prema gore. Kako zakonodavna procedura traje, posve je izvjesno da 13. mirovina neće biti isplaćena ove godine.

Iako nema službenih informacija o tome kada bi mogla biti isplaćena prva 13. mirovina, za očekivati je da će vladajući to učiniti u prvoj polovici iduće godine, oportuno pred parlamentarne izbore. Time bi se 13. mirovina mogla nazvati regresnicom ili svojevrsnim regresom za penzionere. Više o 13. mirovini pročitajte na ovoj poveznici.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.