Prati nas

Aktivno starenje

Vježbaj!

Joga u domu umirovljenika: ‘Kad krenem vježbati, zaboravim na sve’

‘Na kraju sata, opuštamo se uz vježbe disanja i vizualizacije. Opuštamo tako i energiziramo cijelo tijelo, podižemo imunitet i jačamo živčani sustav’, objašnjava voditeljica.

Objavljeno

|

foto: Dina Ivan

U umirovljeničkim domovima Medveščak i Ksaver, već treći mjesec, dva puta tjedno, korisnici mogu raditi prilagođene vježbe preuzete iz joge u okviru zajedničkog projekta Društva sportske rekreacije Gornji Grad Medveščak – Zagreb i Zagrebačkog saveza sportske rekreacije – Sport za sve. Pristup je potpuno individualan i prilagođen svačijem psiho fizičkom stanju.

Svaki utorak u 9:00 i četvrtak u 10:00 sati u Domu Medveščak te svaki utorak i srijedu u 10.30 sati u Domu Ksaver, dio korisnika vježba isključivo na stolcima, dio korisnika drugi dio vježbanja vježba stojećki, dok se grupa hrabrijih okušala čak i na podu, na prostirkama.

U zadnjem dijelu sata, voditeljica Dina Ivan provodi vježbe kretanja kroz prostor i ples, koje svoje temelje imaju u psihoterapiji kroz pokret i ples. Korisnici koji su nesigurni na nogama također plešu – na stolcima, a opet je moguća i kombinacija – sjesti kada se osjeti nesigurnost ili umor. Ovaj dio pogotovo korisnici vole, puno je smijeha i šala, osobito kada je potrebno zaplesati u paru, na omiljene pjesme iz 60-ih.

“Na kraju sata, opuštamo se uz vježbe disanja i vizualizacije. Opuštamo tako i energiziramo cijelo tijelo, podižemo imunitet i jačamo živčani sustav. Učimo nekoliko vježbi disanja, već prema tome kakav je dan i kako se osjećaju korisnici. Za razbuđivanje i ugrijavanje (bastirku) ili povezivanje lijeve i desne polovice mozga (udisaj na jednu nosnicu, izdisaj na drugu) ili se rješavamo psihičkih i fizičkih otrova (udisaj na nos, dulji izdisaj na usta), objašnjava Dina Ivan, voditeljica i autorica projekta, interdisciplinarna umjetnica, voditeljica joge i polaznica Centra za psihoterapiju kroz pokret i ples. Poslije sata se pije čaj ili kavica i kratko pretresaju dojmovi s vježbanja i događanja u Domu.

Projekt završava krajem godine i još uvijek je neizvjestan njegov produžetak te hoće li dio financiranja preuzeti na sebe domovi umirovljenika. “Ovo mi je jako vrijedno, ako ovo završi i ja odlazim iz doma, što ću onda tu?” komentira, uz humor, korisnica Tereza.

Osim spomenutih vježbi za kralježnicu i mobilnost, korisnici u Ksaveru, imaju fizioterapeuta, dva puta tjedno, što komentiraju kao nedovoljno. “Dolazim toliko opterećena svime i svačime, ne znate s čime se trenutno nosim. Ali kada krenem vježbati, zaboravim na sve, tu sam i uživam”, komentira polaznica koja živi u blizini Doma i također se pridružuje vježbanju.

foto: Dina Ivan

Prije korone, imali su puno više događanja, komentiraju korisnici. Onda je sve stalo i sada se tek polako samo neke stvari vraćaju. “Važno je dobru kvalitetu života omogućiti najranjivijim skupinama. Rekreacija, također može biti puno više od samog vježbanja. U razvijenijim državama na koje se volimo ugledati, hibridni programi, koji uključuju holistički pristup tijelu, povezujući psihička i fizička stanja u jednu cjelinu nisu više čak ni kuriozitet ni neka egzotična novost”, zaključuje Dina Ivan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.