Prati nas

Vijesti

Čisto zadovoljstvo

Ljiljana iz Rijeke radi uz mirovinu: To me ispunjava!

Prema podacima Eurostata, hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima su u Europskoj uniji, čak trećini njih prijeti siromaštvo. Mnogi rade iz potrebe, no nekima je posao – čisto zadovoljstvo!

Objavljeno

|

Gospođa Ljiljana Vavra, bivša strojarska tehničarka u Torpedu, radi u Udruzi umirovljenika u Rijeci, unatoč mirovini. U Hrvatskoj raste broj umirovljenika koji se vraćaju radu zbog niskih mirovina. Prosječna mirovina je ispod 40%, potičući ih da rade. Trenutačno ih je oko 28.000 na tržištu rada. Eurostat navodi da su hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima u EU, s čak trećinom prijetnje siromaštvu.
Ljiljana Vavra (scr: HRT)

Iz godine u godinu u našoj je zemlji sve više umirovljenika koji se vraćaju na tržište rada i iskorištavaju mogućnost rada na pola radnog vremena. Trenutačno ih je oko 28.000, a, primjerice, 2016. bilo ih je manje od 3.000. U svijetu rada neki ostaju zato što žele, no zbog niskih mirovina neki su primorani raditi, javlja HRT.

Dio radnog vijeka gospođa Ljiljana Vavra provela je kao strojarska tehničarka u nekadašnjoj tvornici Torpedo, dio na ostalim poslovima. Iako u zasluženoj mirovini, za gospođu Ljiljanu odmora nema. Od ponedjeljka do petka na radnom je mjestu u riječkoj Udruzi umirovljenika.

“Volim raditi s ljudima, volim ih poslušati i uživam u tome. Svaki put kad zatvorim vrata ja sam ispunjena kao da sam nešto dobro učinila i to mi je, reklo bi se, još jedini cilj u životu”, kazala je umirovljenica Ljiljana Vavra.

I ne rade svi umirovljenici jer moraju, ali činjenica je i da su mirovine male, život skup. “Prosječna mirovina je ispod 40 posto plaće, a sve dok ne dođemo do nekakvih 50 posto prosječne plaće, mirovine će biti izuzetno male, rekao je Emil Baumgartner, predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke.

Na tržištu rada trenutačno su 27.593 umirovljenika. Najviše umirovljenika radi na području Grada Zagreba, njih više od 8 tisuća. Slijede Splitsko-dalmatinska (3021) i Primorsko-goranska županija, podaci su to Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Najčešće se zapošljavaju u trgovini, prerađivačkoj industriji, administraciji, prijevozu. Mnogi ostaju i na svojim stručnim i znanstvenim pozicijama.

“Raste broj takvih radnika pa je izvjesno da to čeka i buduće umirovljenike, a na svima nama je da se pobrinemo da umirovljenici ne budu primorani raditi, da rade oni koji žele, a ne oni koji moraju raditi”, ustvrdila je Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Prema podacima Eurostata, hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima su u Europskoj uniji, čak trećini njih prijeti siromaštvo. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.