Prati nas

Povjerljivo

‘Menopauza me učinila bolesno ljubomornom. Kako si pomoći?’

Iako se svi trudimo ostaviti dojam savršenih osoba koje ni u najizazovnijim situacijama ne podliježu ljubomori, stvarnost je posve drugačija. Zato su ovakva svjedočenja dragocjena, jer ljubomora narušava kvalitetu života i protiv nje se valja boriti.

Objavljeno

|

Menopauza donosi neočekivane izazove. Naša korisnica, pseudonim "Naprstak i ruže", otvoreno dijeli unutarnju borbu s ljubomorom prema bivšem suprugu i partnerici, koji će dijeliti više vremena s njenim unucima. Ona hrabro svjedoči o osjećajima suparništva koje društvo često potiskuje. Njezina iskrenost otkriva kompleksnost emocija koje žene često skrivaju.
ilustracija: S. Bura/mj

Fizičke i hormonalne promjene koje donosi menopauza mogu potaknuti i psihičke promjene, kako nam je svjedočila naša čitateljica Nevena (60). Naime, nije ona jedina koja je nakon završetka plodne faze života iskusila ljubomoru koja joj narušava kvalitetu života. Srećom, nije ni jedina koja o tom problemu želi javno govoriti.

Jer, malo je žena (a i muškaraca) koje će priznati ovakve osjećaje, budući da nas uče da je ljubomora nešto što ne smijemo doživjeti ili, u najmanju ruku, nešto što moramo duboko potisnuti i sakriti od drugih. Zbog toga ne čudi da baš osobe koje i same na društvenim mrežama pišu zavidne komentare, posramljuju druge žene koje javno priznaju da se bore s osjećajem suparništva; bilo prema drugim ženama, mladima, kolegama ili javnim osobama.

Jedno takvo svjedočanstvo objavila je i korisnica platforme Gransnet, koja okuplja bake iz cijeloga svijeta. “Nisam mislila da sam posebno ljubomorna osoba, niti majčinski nastrojena, ali otkako sam ušla u menopauzu, čini mi se da sam postala oboje”, napisala je žena po pseudonimom “Naprstak i ruže”.

“Imam dvoje djece koji će vjerojatno osnovati vlastite obitelji u sljedećih nekoliko godina. Toliko sam uzbuđena zbog toga da jedva čekam. Ali, paralelno uz sretno iščekivanje, obuzima me gusta i tamna ljubomora na bivšeg supruga i njegovu partnericu koji žive blizu moje djece. A ja sam udaljena šest sati vožnje.”

“Osjećam ljubomoru zato što će njegova partnerica provoditi više vremena s mojim unucima. Znam da zvučim grozno i ne bih krivila nikoga tko će pomisliti da sam grozna osoba. Želim da taj osjećaj prestane. Nisam to nikome povjerila do sada i sram me je to uopće izustiti”, napisala je 50-godišnja žena koju razdire ljubomora.

Ne znamo kakva će biti budućnost

“Mislim da bi se trebala ohladiti. Tvoja djeca možda će imati, a možda i neće imati djecu. Ako budu imala, možda partnerica tvog bivšeg muža uopće neće htjeti biti baka. Imam troje djece, svi su u svojim srednjim i kasnim tridesetima. I imam samo jednog unuka. Usredotoči se na svoj život. Nemoj trošiti vrijeme brinući se i čekajući nešto što se možda i neće dogoditi. Uopće ne zvučiš kao grozna osoba, naprotiv. Ali zvučiš kao da bi mogla postati opsesivna ako ne pripaziš na sebe”, savjetovala joj je jedna sudionica rasprave.

Obrnuta perspektiva

No, možda bi ljubomorna buduća baka trebala biti sretna baš zbog toga što će njena djeca imati oca u blizini. I njegovu suprugu. Ne bi li to bila promjena u neku manje sebičnu perspektivu u kojoj bi dobrobit djece i unučadi bila na prvom mjestu?

“Zapravo živim situaciju o kojoj razmišljate. Moj bivši suprug prije 30 godina bio je zlostavljač, a danas je junak. I znate što? Više sam nego sretna zbog toga. Ponovno sam se udala prije 25 godina i potom sam se preselila u inozemstvo, iako ne predaleko, s našom djecom.”

“Naša kći se u jednom teškom životnom trenutku uselila kod oca i njegove djevojke. Da, bilo mi je teško zbog toga što smo daleko, ali sam bila sretna što ima tatu koji joj je podrška, a podrška joj je trebala. Danas je udana i ima dvoje djece. Kad se rodilo prvo maleno, osjetila sam ljubomoru i brinula sam se da nas unuče neće poznavati ili biti tako blisko kao s njima. Ali iskreno, to nikad nije bio problem. Djeca nas jako dobro poznaju i imamo divan odnos. Nemojte brinuti o onome što bi moglo biti. Nikad nisam ni zamislila da će moja kći imati djecu negdje daleko. Ali ima. I to je u redu”, stoji u komentaru bake koja je prevladala vlastitu ljubomoru.

Tražiti garancije od djece? Možda ipak ne

Treća sudionica rasprave ponudila je uvid u svoju životnu situaciju i način kako je prevladala ljubomoru. “Razumijem točno na što mislite jer se to dogodilo i meni. Moji sinovi su me na kraju uvjerili da im se ne sviđa ta druga žena njihova oca. Neću ulaziti u detalje zašto je tomu tako. Vi ste i uvijek ćete biti majka obitelji. To je činjenica koja se ne može promijeniti. Možete li zamoliti djecu da vam jasno kažu da vas neće zanemariti zbog druge supruge njihova oca”, glasi savjet koji možda ne bismo poslušali.

Važno je prepoznati odakle problem dolazi

“Ah, da, ‘promjena’, zaista jest promjena. Nije to samo nekoliko valunga i izostanak menstruacije. O, ne! To je potpuna preobrazba u nekoga drugoga. Znam da neke žene prolaze kroz to gotovo neprimjetno, ali ja nisam ta. Najgore fizičke stvari su bile jutarnje mučnine, bolovi i ukočenost. Emocionalno su me obuzele dvije stvari koje nisam nikad ranije doživjela: depresija i anksioznost. U prednosti ste jer prepoznajete odakle sve to vjerojatno dolazi. Pokušajte ne gledati predaleko naprijed. Brinite o sebi, a sve ostalo će se samo posložiti”, savjetuje četvrta sudionica rasprave.

A vi, kakvu ljubomoru osjećate i kako se borite s njom? Kažite nam u povjerenju.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.