Prati nas

Povjerljivo

Đelozija

Nevena (60): Ljubomorna sam na mlađe žene, ali i na starije muškarce

Nevena je žena pred mirovinom, situirana, njegovana, muškarci je primjećuju. Ima kći i unuke, no ipak nije sretna. Svakodnevno žali za mladošću i želi ono što imaju druge, puno mlađe žene. U povjerljivom pismu artikulirala je svoje osjećaje kako bi i sama jasnije vidjela gdje se nalazi i u kojem smjeru treba krenuti.

Objavljeno

|

Nevenka se teško nosi sa starenjem i gubitkom plodnosti. Svjesna je da ljubomora na mlađe žene negativno utječe na nju i spremna je promijeniti se.
ilustracija: S. Bura/mj

“Kad god pogledam u ogledalo, suočim se s osjećajem gubitka”, piše nam naša čitateljica Nevena koja priznaje da pati zbog gubitka mladosti i vitalnosti. Osjeća se kao da joj je život prošao pokraj nosa dok je bila zauzeta žongliranjem između karijere, braka i majčinstva. Sada, u svojim šezdesetima, osjeća tugu i ljubomoru prema ženama koje su tek na početku svog putovanja.

“Nije lako priznati tu ljubomoru. Došla je postupno, tiha, ali prisutna. Dok sam bila mlađa nisam bila sklona osjećati ljubomoru prema nekome. Nije to bio ni dio moga odgoja. Ali kako prolazi vrijeme, osvijestila sam da je ljubomora poput oblačka koji lebdi iznad glave. A taj bi oblak postajao tamniji obično kada bi oko mene žene blistale mladalačkim sjajem koji sam davno izgubila”, navodi Nevena.

Shvatila je da nije ljubomorna samo na njihovu mladost, već i na mogućnost da pruže nešto što ona više ne može – plodnost. “Mlađe žene donose nove živote s kojima dolaze novi snovi i nade. Ja sam, s druge strane, suočena s menopauzom, vrata plodnosti su davno zatvorena pred mojim nosom.”

A i ti muškarci…

“A onda su tu stariji muškarci s mladim partnericama, uglavnom moji prijatelji ili tek nešto mlađe kolege koji su, baš poput mene, razvedeni. Samo što su oni sada situirani, sređeni, poželjni mladim ženama koje žele djecu, a ja sam starija žena. Dok oni počinju nove živote, gledam ih s gnjevom, gotovo opipljivom mržnjom. Zašto nisu stari i odbačeni, nesigurni u sebe? Zašto im nije neugodno kočoperiti se u teretani pored mladića koji im mogu biti, skoro pa, unuci? Zašto dobivaju novu priliku? Osjećam se kao da su me ostavili po strani, kao da je biologija bila surova prema meni”, dramatično analizira svoje misli naša čitateljica.

Ima ispunjen život, ali ljubomora kvari sve

Da bi stvar bila bolja, nije riječ o usamljenoj ženi. Kaže, ima kćer i unuke. No, čak i prema njima osjeća ljubomoru. “Moja kći je moderna žena, prilagodljiva, spremna na sve. I osjećam da je izgubila vezu sa mnom jer sam ja ta koje je zarobljena u vlastitom vremenu, nespremna prihvatiti nove ideje, nove glazbene žanrove, nove načine života. Ona nije ograničena, sve joj je moguće, uzima od života sve što joj godi. Jučer je bila na koncertu Aleksandre Prijović, što je meni potpuno neprihvatljivo, a sutra će već u HNK gledati Orašara.”

Na poslu uglavnom trača “na sitno”

“Na poslu se ponašam poput zlobne maćehe prema mlađim kolegicama. Izrugujem im se, ogovaram, ponekad čak i sitno podmećem. Nisam ponosna na to, ali osjećam da to radim kako bi ih kaznila za nešto za što nisu krive.”

“Na društvenim mrežama pišem zlobne komentare o svemu i svakome, ogovaram i djecu svojih prijatelja i susjeda. Nikada to nisu grozne stvari koje bi ih duboko mogle povrijediti, ali svejedno. Svi to tumače kao dio mog ciničnog šarma, ali istina je da ja zaista mislim ono što pišem i govorim. Ne podnosim ih samo zato jer su mladi, jer su ono što ja više nisam. Ni da me muče španjolskom čizmom, nikada im to ne bih priznala”, iskreno nastavlja ova ljubomorna baka.

U mladosti je slušala o “ljubomornim babama”…

“Kad sam bila mlađa, čula sam priče o starijim ženama koje mrze mlade djevojke, a sada sam postala jedna od njih. Ironično, zar ne? Što je najgore od svega, i dalje izgledam dobro, imam sve što mi treba u životu, a moji osjećaji me sputavaju da se upustim u vezu s nekim kvalitetnim muškarcem.”

“Nisam neka sirotica koja se zapustila. Muškarci me primjećuju, ali to mi nije dovoljno. Duboko u sebi osjećam se kao da nosim teret koji ne mogu podnijeti. Biološka nepravda leži u tome što su muškarci plodni do kraja života, dok mi žene ulazimo u menopauzu, osjećajući se sasušeno i staro ma kako nas mediji ohrabrivali da je život još uvijek pred nama. Život je pred muškarcima, a ne ženama!” verbalizira svoj nelijep doživljaj svijeta naša čitateljica koja se ne može pomiriti s vlastitim starenjem.

… a sada je jedna od njih

“Znam da nisam sama. Kako su druge žene pobijedile taj ružan osjećaj ljubomore koji ih sputava da budu sretne i opuštene u svojoj koži? Kako su prihvatile starenje i pronašle unutarnju snagu da cijene ono što jesu? Čini mi se kao da sam ovoga puta spremna na promjene”, pita za kraj Nevena i dodaje: “Možda je vrijeme da se oslobodim ljubomore i konačno pronađem unutarnji mir. S muškarcem ili bez njega.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.