Prati nas

Povjerljivo

zakonska ograničenja

‘Siromašna sam nakon 38 godina rada u državnoj službi’

Dva uvjeta za ostvarivanje prava na dio obiteljske mirovine stoje ne putu mnogim hrvatskim umirovljenicima. Iznimno ih ljute, pa nam tako umirovljenice Ana i Dubravka na vlastitim primjerima pokazuju koliko ih je to novčano oštetilo.

Objavljeno

|

Gospođa Ana, udovica koja je izgubila supruga nakon godinu dana mirovine, dijeli svoju frustraciju zbog ograničenja na mirovinski limit. Sa preko 80 godina staža i zajednički podnesenim teretima, osjeća se oštećenom. Smatra da je zakon nepravedan jer joj uskraćuje obećanih 27 posto suprugove mirovine. S druge strane, gospođa Dubravka, bivša državna službenica, suočava se s izazovom čekanja do 65. godine kako bi ostvarila pravo na dio suprugove mirovine, dok trenutno živi s izuzetno niskom mirovinom. Njezina bolest otežava situaciju, postavljajući pitanje zaslužuje li nakon dugogodišnjeg rada u državnoj službi takvo siromaštvo. Oba slučaja ukazuju na nepravilnosti u sustavu mirovinskog osiguranja, potičući na razmišljanje o potrebi pravednijih rješenja za umirovljenike.
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatski umirovljenici uz zadržavanje vlastite mirovine mogu naslijediti i 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika. Za to postoje dva ključna uvjeta – prvi je da im ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja ne prelazi limit od 941,60 eura. Drugi je uvjet da udovica ili udovac moraju imati navršenih 65 godina života. Umirovljenici pogođeni ovim uvjetima smatraju ih krajnje nepravednima.

Tako nam čitateljica Ana piše da je njezin suprug radio pune 43 godine i da je u mirovini bio samo godinu dana kad je iznenada preminuo. “Zakon kaže da imamo pravo na 27 posto njegove mirovine, ali mi to ne isplaćuju jer prelazim limit. Postavili su tobožnji maksimum mirovine. A koliko mirovine dobivaju oni iz vlade? Sigurno više. Pa ako su mirovine limitirane, neka budu svima limitirane! Ovako meni uzimaju još i dio od tih 27 posto, pa gdje je tu pravda”, požalila nam se.

Potom je istaknula da su ona i suprug zajedno ostvarili preko 80 godina staža. “Pa zamislite koliko je on uživao tu svoju mirovinu, svega godinu dana. Digli smo i kredite, koje ja sad vraćam. Koliko mi ostane od mirovine? Gotovo ništa, tužno. Smatram da ako su izglasali 27 posto, onda to mora bite 27 posto i točka. Tužna sam zbog ove nepravde”, napisala je.

Pravo se stječe nakon navršenih 65 godina

Drugoj našoj čitateljici na žulj je stao uvjet da udovica ili udovac moraju imati navršenih 65 godina života i tek nakon toga mogu ostvariti pravo na 27 posto obiteljske mirovine po preminulom supružniku. Tako nam gospođa Dubravka piše: “Bila sam državna službenica 38 godina i 4 mjeseca, a u prijevremenu mirovinu sam otišla prije tri godine zbog teške bolesti supruga. Suprug je umro, a ja sam ostala sama s mirovinom od 380 eura. Sada nemam pravo na dio suprugove mirovine, jer imam 61 godinu i trebala bi čekati još četiri godine”, objasnila je.

Te četiri godine, svjesna je, bilo bi najbolje da još negdje radi na pola radnog vremena. Time bi si podebljala novčanik, no bolesna je. “Zbog nekoliko teških dijagnoza, nisam više u mogućnosti raditi. Jesam li nakon 38 godina poštenog rada u državnoj službi zaslužila ovoliko siromaštvo?” piše nam ova ogorčena čitateljica.

Kako predati zahtjev

Popunjenu i potpisanu tiskanicu zahtjeva za obiteljsku mirovinu (možete je preuzeti s web-stranice HZMO-a ili kupiti u trgovinama Narodnih novina) pošaljite poštom ili predajte prema mjestu prebivališta u područnoj službi/uredu/ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno u poslovnici Hrvatske pošte. Zahtjev možete poslati i putem sustava e-Građani (e-Usluge HZMO, e-zahtjev za mirovinu).

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.