Prati nas

Mozaik

Uzdržavanje

Sklopila je s unukom dosmrtni, a sad je izbacuju iz kuće. Što može učiniti?

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s unukom i njenim suprugom, sklopljen radi podizanja kredita, sada je izvor napetosti. Njihova želja za preuređenjem kuće i prisiljavanje na preseljenje u vikendicu stvara ozbiljan problem baki koja samo želi do kraja života ostati u svoja četiri zida.

Objavljeno

|

79-godišnja A.Č. iz Osijeka dijeli svoju tužnu priču nakon što je potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s unukom. Umjesto mirnog života u vlastitoj kući, suočava se s pritiskom jer unuka želi preurediti dom. Bez dogovora i smještaja prilagođenog starosti, stara gospođa osjeća se nemoćno. Sindikat umirovljenika Hrvatske pokušava pomoći.
ilustracija: S. Bura/mj

Sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju rizičan je pravni posao, posebice ako se njime do najmanjih sitnica ne propiše sve ono što će davatelj uzdržavanja i na koje načine činiti za primatelja uzdržavanja. No život je nepredvidljiv pa je nemoguće dosjetiti se svih mogućih situacija i budućih potreba.

Uvjerila se u to i gospođa iz Osijeka, A.Č. (79), koja se sa svojim problemom javila Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). Naime, sklopila je s unukom i njenim suprugom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju kako bi oni mogli na sebe prepisati kuću i dignuti hipoteku na istu tu kuću. No onda ju je, iza ugla, dočekao problem koji ni u snu nije očekivala.

“Sve je bilo u redu na početku, ali sada oni žele potpuno preurediti kuću i žele da odem živjeti u vikendicu, a oni će ići drugdje dok se kuća ne preuredi. Ja sam sada stara i to mi ne odgovara jer se otežano krećem”, kaže A.Č. Dogovora nema, dodaje, a odnosi postaju sve napetiji.

“Oni imaju rok za iskoristiti kredit i ne žele mi platiti neki smještaj podoban za mene. Mislila sam da ću ostati u kući na miru do smrti. Ne znam što da radim”, kaže vremešna gospođa koja je bezrezervno vjerovala unuci i njenom suprugu.

Plodouživanje

“Nažalost, već ste sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i ostali bez vlasništva svoje kuće. Novi vlasnici, Vaša unuka i njezin suprug imaju pravo raditi sa svojim vlasništvom što žele. Iz vašeg pitanja se može zaključiti da vjerojatno niste ugovorili doživotno besplatno pravo plodouživanja kuće koje bi vas moglo zaštititi od iseljenja”, odgovaraju SUH-ovi pravnici.

U ugovoru, po svoj prilici, nema spominjanja plaćanja nekog drugog smještaja koji su joj davatelji uzdržavanja dužni platiti u ovakvom slučaju. “Kažete da se podrazumijevalo da ćete ostati u kući do smrti, ali proizlazi da to u ugovoru nije regulirano. Nažalost, u lošoj ste situaciji i bez nekog dobrog rješenja za vas”, odgovaraju pravnici i napominju da je jedina mogućnost sklapanja dodatka ugovoru u kojem bi se bolje regulirao sadržaj uzdržavanja. No, posve je jasno da to ovisi o dobroj volji unuke i njenog supruga.

“Ako ne postignete dogovor, najavite im da ćete zatražiti raskid ugovora sudskim putem, ali morate imate čvrste razloge za to i stručnu pomoć odvjetnika jer to znači da je izvjestan dugotrajan sudski spor. U slučaju takvog ishoda, odmah zatražite da se stavi zabilježba na nekretninu”, savjetuju pravnici.

A vi, jeste li imali sličnih problema? Kako ste ih riješili?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.