Prati nas

Vijesti

Demografija

Tko će sve dobiti novi majčinski dodatak i kada će zaživjeti nova mjera?

Podsjetimo, Vlada je ranijim šestomjesečnim majčinskim dodatkom diskriminirala dio umirovljenica. Tako one umirovljene prije 1. siječnja 2019. godine nisu dobile ni dana dodanog staža. Nova bi mjera mogla dodatno produbiti, ali i ispraviti diskriminaciju.

Objavljeno

|

Radujemo se novoj mjeri! Premijer obećao godinu dana radnog staža za svako dijete. Majke podržavaju inicijativu za poticanje rađanja i poboljšanje demografske slike. Detalji uskoro.
Dora Zelanto (scr: RTL)

Za svako dijete majke će dobiti po godinu dana radnog staža. Obećao je to jučer premijer, ali druge detalje nije otkrio, pa tako ni kada će mjera točno stupiti na snagu i hoće li se odnositi na sve majke.

Malena Lucija na svijet je došla jučer, negdje u vrijeme kada je i premijer najavio novu mjeru da za svako dijete majke dobiju po godinu dana radnog staža. Njezina majka Anđela Radinović Damić iz Zagreba zadovoljna je ovom najavom. “Odlično. Slažem se sa svakom mjerom koja će poticati mlade roditelje da imaju što više djece i da na taj način pridonesu poboljšanju demografske slike Hrvatske”, rekla je za RTL. Priznaje i da bi je ta mjera potaknula da ima još djece. “Zapravo, zašto ne?” pita se.

Slično razmišlja i Zagrepčanka Dora Zelanto, koja je prije dva dana rodila svoje prvo dijete, kći Sofiju. “Trenutno sam u malo većim brigama s bebicom, ali vjerojatno bi mi to značilo za budućnost da bi se odlučila možda na još djece. Sad je još rano za razmišljati o tome, ali u svakom slučaju super mjera”, i ona se slaže.

Još se ne zna kada bi ta mjera zaživjela i hoće li se odnositi na majke koje će tek roditi, a dio je Strategije demografske revitalizacije do 2033. “To vam sada ne mogu reći je li to iduće godine, ali na nama je da sve ono što smo si zacrtali da i ostvarujemo”, poručuje državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić. Na pitanje hoće li se to odnositi na sve postojeće majke ili samo one koje će to tek biti, odgovara da će o tome morati razgovarati sa zainteresiranom javnošću i radnom skupinom.

Jasno je tek da je broj rođene djece u padu. U prvih deset mjeseci prošle godine rođeno ih je oko 28 i pol tisuća, a u ovoj godini ni 27 tisuća, odnosno oko tisuću i pol manje. “Sve mjere koje su dosad donesene su poželjne, ali to su zapravo tehničke demografske mjere o kojima ne bi trebalo uopće razgovarati, to je trebalo odavno donijeti”, smatra demograf Stjepan Šterc. U ovom slučaju ističe da bi bilo logično da se mjera odnosi na sve postojeće majke.

Ali neće i za očeve. “Majka je ta koja koristi najčešće u visokom postotku, gotovo 100 posto rodiljni dopust, iako oba roditelja imaju mogućnost korištenja i rodiljnog, a ne samo roditeljskog dopusta”, pojašnjava Josić.

I dok demografi predlažu ključne strateške mjere kao što su otvaranje kreditnih linija, rješavanje stambenih pitanja, prijedlog za vladajuće imaju i same majke. “Radim u zdravstvu i svakako povećanje plaća bi jako dobro došlo”, kaže Anđela. A Dora dodaje da bi bilo odlično da se oslobode mjesta u vrtićima. “O tome razmišljamo pogotovo jer su nam bebe 12. mjesec. Neće imati još godinu dana kad krenemo raditi”, objašnjava. Pa možda bi se uz sve te mjere i mladi prije odlučili na više djece.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.