Prati nas

Povjerljivo

Unutarnja snaga

Vera (83): ”Suprug me ostavio s troje djece, dvoje sam nadživjela”

Ljudi za života svašta prožive i smiraj vide tek u umirovljeničkim danima. Vole maštati kako će ti dani izgledati, a ako se planovi putem izjalove, često budu razočarani i prepuste se bolnoj samoći i tuzi. No, neki s puno optimizma nadilaze poteškoće i stoga ovaj put donosimo ispovijest umirovljenice koja nimalo ne jadikuje i nije klonula duhom, unatoč najvećim tragedijama. 

Objavljeno

|

Gospođa Vera, 83, živi neovisno nakon teških iskustava. Samohrana majka, izgubila dva sina, brine se za unuke. Unatoč izazovima, održava aktivnosti uz ljubav prema čitanju Biblije. Njezina snaga proizlazi iz vjere i radosti s unucima. Životna priča o samostalnosti, ljubavi i nadi.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Vera piše da ima 83 godine i većinu svog života živi sama. “U dvadesetima me ostavio suprug, i to s troje djece u dobi od 2, 3 i 4 godine. Nisam dobivala nikakvu pomoć ni od države ni od njihovog oca pa sam radila noću i vikendom kao konobarica da bi imali hranu i krov nad glavom.”

“Moje najmlađe dijete, sin, umro je od leukemije kad je imao 11 godina. Moje drugo dijete, također sin, utopio se kad je imao 20 godina. Još uvijek imam kćer. Ona i njezin muž ne žive blizu mene. Prije otprilike pet godina uspjeli su posvojiti dvoje djece koja su bila teško zlostavljana. Jedno je dijete imalo dva mjeseca, drugo godinu dana, kad su ih dobili. Ovo ljeto imat će pet i šest godina.”

Što duže neovisna o drugima

“Moja kći nikad nije mogla imati vlastitu djecu. Budući da ona ima pune ruke posla i ta dva dječačića je trebaju, pokušavam se sama brinuti za svoje potrebe i želje. Imam mobitel, kućno računalo i auto, tako da još uvijek mogu izaći i obaviti sve što treba. važno mi je što duže ostati samostalna.”

“Ne tražim društvo na silu. Moji unuci su mi dovoljni. Volim odlaziti i igrati se s dečkima što je češće moguće, iako je uvijek potreban veći dio sljedećeg dana se vratim u svoju kolotečinu. Sve je malo otežano kako čovjek bude stariji, ali to nije razlog za predaju. Kad se vratim kući, opet sam sama u svoja četiri zida, no ne osjećam se jadno.”

“Uz Bibliju nikad nisi sam”

“Iznad svega uživam čitati i proučavati Bibliju tako da stvarno nikad ne mogu biti usamljena. Mojih troje djece za mene je bila najveća radost. Ne bojim se smrti već se veselim danu kada ćemo opet svi moći biti zajedno, na onome svijetu”, opisala je svoj život i svoja razmišljanja ova aktivna sudionica rasprava na Quori.

Kako se vi nosite s gubicima? Što vam pomaže u teškim danima?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.