Prati nas

Povjerljivo

nije zadovoljan!

‘Zbog mojeg 751 eura penzije, supruga ne dobije ni centa’

Gospodin Josip piše nam da ima 86 godina i živi sa 83-godišnjom suprugom koja nema nikakva primanja. Čak nema pravo niti na nacionalnu mirovinu. Objasnio je sve u podužem pismu, nezadovoljan našim mirovinskim sustavom.

Objavljeno

|

Umirovljeni gospodin Josip, s dva visoka obrazovanja i bogatim radnim iskustvom u više zemalja, dijeli svoju priču. Ističe nepravdu prema supruzi koja nema mirovinu zbog propisanog cenzusa. Unatoč dugogodišnjem radu, smatraju da su primanja nedovoljna. Sretnici u 62-godišnjem braku, pitaju se hoće li vladajući prepoznati nepravdu prema srednjoj kategoriji umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Danas umirovljenik, gospodin Josip ukazuje nam na to da je za života ulagao u obrazovanje i radio u više država. “Imam visoko obrazovanje i ponosno nosim dvije najviše znanstveno – obrazovne titule, odnosno imam dva zvanja. U mirovinu sam otišao s punih 60 godina, još po starom hrvatskom zakonu”, piše nam u uvodu.

Najveći dio staža ostvario je u bivšoj Jugoslaviji. “Golemu većinu staža ostvario sam u bivšoj zajedničkoj državi, a iz Hrvatske u kojoj živim dobijem samo simbolično, dakle više dobijem od drugih država u kojima sam radio”, objašnjava.

Potom je rekao da je nakon umirovljenja nastavio raditi u inozemstvu. “Radio sam i stekao preko 46 godina radnog staža. To mi je priznato naknadnim rješenjem. Sada moram napomenuti da moja supruga nema nikakvu mirovinu, niti bilo kakva druga primanja”, piše nam i evidentno je da je supruga to pravo izgubila kad se njemu povećala mirovina.

Cenzus u svom slučaju smatra nepravednim

Supruga je po svoj prilici bila domaćica i nije se za života formalno zaposlila. Ima 83 godine i to što nema pravo na nacionalnu mirovinu gospodina Josipa ljuti.

“Sve je to zbog propisanog cenzusa – moja mirovina koja iznosi 751 euro je ‘prevelika’ da bi ona nešto primala. K tome, prevelika je i da bi ostvarili barem neko drugo pravo, kao što je pravo na jednokratni dodatak zbog pandemije bolesti COVID-19, energetski dodaci, pomoć zbog inflacije”, požalio se smatrajući da su to za dvoje ljudi mala primanja.

“Živimo skromno, u braku smo već 62 godine. Nismo sirotinja, ali pitam se vide li vladajući ovu nepravdu zakonodavstva prema srednjoj kategoriji umirovljenika? I, dokle tako – pitamo se mi i drugi slični nama?!” napisao je na kraju pisma gospodin Josip i potpisao se kao “Sretnici”. Znakovito, pod navodnim znakovima.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.