Prati nas

Vrt

Zimovanje kaktusa

O zimskom mirovanju ovisi hoće li vam kaktusi cvjetati ili ne

I vi ste oduševljeni slikama procvjetalih pustinjskih kaktusa, no nikako da nagovorite vaše ljubimce da vam podare koji cvijet? Niste jedini. Iako su iznimno popularni kao kućno bilje, kaktusi zapravo ne vole sobne uvjete.

Objavljeno

|

Pustinjski kaktusi zahtijevaju specifičnu njegu: zimi trebaju niske temperature bez zalijevanja za cvatnju, ljeti ih treba štititi od kiše. Otporni su na sušu, ali mokro tlo može uzrokovati truljenje. Pravilna njega, kontrola vlažnosti i tla ključni su za željeni spori rast i dugovječnost. Pripazite na uvjete zimovanja i ljetovanja za optimalno zdravlje kaktusa.
foto: Michael Yantis/Unsplash

Kada govorimo o pustinjskim kompaktnim kaktusima (valja ih razlikovati od “lisnatih” epifitnih kaktusa tropskih područja), govorimo o biljkama koje su adaptirane na ekstremne uvjete života; visoke temperature danju i niske temperature noću, duge periode hibernacije te nedostatak vode i hranjiva. Ne pružite li im većinu od toga, vaši kaktusi neće cvjetati.

I ne samo da neće cvjetati, već će u uvjetima nedostatka svjetla, suviška vode i hranjiva te visokih temperatura zimi, gubiti karakterističan oblik, pretjerano brzo rasti i biti neotporni na bolesti.

Dapače, pustinjskim kaktusima treba dugi zimski period niskih temperatura od oko 6 do 7 Celzijevih stupnjeva, bez zalijevanja, kako bi ih se potaknulo na cvatnju nakon izlaska iz zimskog sna. Zato, idealno mjesto za prezimljavanje kaktusa nije vaša prozorska daska u kuhinji, već negrijana garaža sa svijetlim prozorima. Pri čemu ćete, kod kompaktnih primjeraka, potpuno obustaviti zalijevanje. Čak i ako malo usahnu, to im neće naškoditi jer tijelo kaktusa i jest biološki prilagođen rezervoar vode.

A ljeti im je mjesto na otvorenom, po mogućnosti ispod neke nadstrešnice kako ih kiše ne bi pretjerano zalijevale. Ako ih držite vani bez nadstrešnice, ne zaboravite ih staviti pod zaklon prije nego što počnu jesenje kiše, jer kaktusi ne idu na zimski san mokrog korijenja. Pustinjski kaktusi izuzetno su otporni i mogu izdržati temperature ispod nule u suhim uvjetima, ali imaju tendenciju truljenja ako je tlo mokro tijekom hladnoće.

Ukratko, pustinjski kaktusi programirani su da cvatu kada, nakon dugog teškog perioda, pustinju zalije topla i obilna kiša. Ne čudi stoga da su stari kaktusari svoje vremešne primjerke pred zimu vadili iz lonaca, čistili im korijenje od supstrata koji su sami proizvodili miješanjem pijeska ili sipine od cigle, ilovače i humusa, i zamatali ih u novine prije no što bi ih takve odložili na suho i hladno mjesto. A u proljeće bi ih sadili u svježi supstrat i obilno tuširali cijelu biljku mlakom vodom simulirajući raskošnu toplu pustinjsku kišu. I ne zaboravite, dobro održavani kaktusi rastu vrlo sporo i žive vrlo dugo.

foto: Michael Yantis/Unsplash
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.