Prati nas

Povjerljivo

Prezadovoljna je

Mima (62): Tri mjeseca sam u mirovini, nikad mi u životu nije bilo ljepše

Podržavamo svako vaše pismo u kojem nam ukazujete na neku nepravdu, diskriminaciju, povredu prava od strane države odnosno mirovinskog sustava. A da naše teme ne nose samo negativan predznak, pa makar bio u najboljoj namjeri za boljitak našeg sutra, donosimo i pismo koje odjekuje srećom i zadovoljstvom ‘svježe’ umirovljenice Mime.

Objavljeno

|

Sretna novopečena umirovljenica Mima, 62, uživa u mirovini s suprugom. Unatoč skromnoj mirovini od 535 eura, izražava zadovoljstvo životom. U njezinim riječima odjekuje optimizam i spremnost na radost unatoč financijskim izazovima. Otkriva perspektivu o mirovinskim primanjima, potičući razmišljanje o životnim prioritetima i raznolikosti puta prema sreći u umirovljeničkim danima.
ilustrija: S. Bura/mj

Novopečena umirovljenica Mima piše nam da istinski uživa u prvim mjesecima u mirovini. Štoviše, kako nam povjerava, nikada joj u životu nije bilo ljepše! Nakon ove rečenice mnogi će htjeti znati iznos njezine mirovine, jer mnogi sreću mjere prema iznosu na bankovnom računu, a neke doista muče prave egzistencijalne brige koje ubijaju radost življenja.

No, iznenaditi će mnoge da je gospođa Mima odradila svoje 43 godine i prima svega 535 eura penzije. Razloga za nezadovoljstvo definitivno ima, no ipak je, podijelila je sa svijetom – sretna.

“Iskreno, nakon 43 godine rada meni nikad nije bilo ljepše. Imam 62 godine, čak sam i dobrog zdravlja, hvala Bogu. Živim sa suprugom koji je također nedavno otišao u mirovinu, tako da smo oboje friški umirovljenici. Baš nam je lijepo zajedno u mirovini!”, ne prestaje izražavati svoje zadovoljstvo naša optimistična čitateljica.

Ljudima nikad dosta

Čita brojne naše tekstove o mirovinama i nezadovoljstvu umirovljenika primanjima pa se i ona zapita kako stoji po tom pitanju. “Jesu li naše mirovine male ili velike – svatko će na to gledati drugim očima. Uglavnom, ljudima koliko god da je, nije dosta. U jedno sam sigurna, a to je da se iz mnogo razloga ne bismo trebali ljutiti na one koji imaju veće mirovine od nas”, napisala je i potom objasnila svoje stajalište.

“Pa nisu si oni sami sebi odredili visinu mirovine! Ti ljudi su imali sigurno veću plaću, veću odgovornost, puno njih je radilo od jutra do sutra. Tko je kome branio da ode tamo gdje je bolje, školuje se i pokrene se u nekom drugom, boljem smjeru”, piše ova umirovljenica koja uviđa da je i sama mogla ganjati karijeru koja bi rezultirala višom mirovinom. No, novac joj nije bio u fokusu – imala je druge prioritete.

Nemamo uvijek razloga samo njurgati!

“Mnogima je ipak bilo lakše ići linijom manjeg otpora i odrađivati svojih osam radnih sati i potom bezbrižno otići kući svojoj obitelji pa makar i tanjeg novčanika od onih koji su iskočili iz okvira. Zato, ljudi, nemojmo biti kivni. Mnogi baš i nemamo opravdani razlog njurgati na nekoga tko ima”, rekla je umirovljenica koja je sretno i poletno dočekala umirovljeničke dane i ne bi se ni sa kime mijenjala za nikakav novac.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.