Prati nas

Vijesti

Novi izračun, dulji rad

Mirovinu možete povećati na više načina, bonifikacijom i do 27 posto

Objavljeno

|

Obustava mirovine pri punom radnom vremenu isplativa je uz visoku plaću. Rad na pola radnog vremena uz punu mirovinu popularan je među umirovljenicima, posebice u trgovini i prerađivačkoj industriji. Ponovno određivanje mirovine moguće je nakon godinu dana staža. Važno je znati opcije za poboljšanje financijske situacije nakon umirovljenja.
ilustracija: S. Bura/mj

Ako se nakon odlaska u mirovinu odlučite ponovno zaposliti na puno radno vrijeme, u tom slučaju imate sva prava po ugovoru o radu kao i drugi zaposlenici, ali vam se isplata mirovine obustavlja. A to je isplativo jedino ako vam je plaća osjetno veća od mirovine.

Postoje različite opcije za sve one koji žele nastaviti raditi i nakon stjecanja uvjeta za mirovinu. Svaka od njih osigurava vam veću mirovinu, piše tportal. Naime, ako postoji interes poslodavca i radnika, Zakon o radu dopušta rad do bilo koje životne dobi. To znači da se nakon stjecanja prava na starosnu mirovinu (65 godina života i 35 godina staža) može nastaviti raditi u dogovoru s poslodavcem.

U tom slučaju građani imaju pravo na uvećanje buduće mirovine kroz tzv. bonifikaciju, a ona se obračunava za svaki dodatni mjesec rada. Iznos bonifikacije od prošle godine povećan je s ranijih 0,34 posto na sadašnjih 0,45 posto.

Kad je moguće ponovno određivanje mirovine?

Dakle za svaki mjesec duljeg rada nakon 65. godine, a za žene i ranije (u ovoj godini žene imaju pravo na starosnu mirovinu sa 63 i pol godine) polazni faktor za obračun mirovine povećava se za 0,45 posto. Bonifikacija se može koristiti maksimalno pet godina, što znači da za pet godina produljenog staža možete ostvariti 27 posto veću mirovinu.

Ako se nakon odlaska u mirovinu odlučite ponovno zaposliti na puno radno vrijeme, u tom slučaju imate sva prava po ugovoru o radu kao i drugi zaposlenici, ali vam se isplata mirovine obustavlja. A to je isplativo jedino ako vam je plaća osjetno veća od mirovine. Nakon obustave isplate mirovine zbog rada imate pravo na povećanje buduće mirovine s obzirom na to da vam je poslodavac dužan plaćati obvezno mirovinsko osiguranje tijekom nastavka radnog staža.

Ponovno određivanje mirovine moguće je nakon navršene najmanje jedne godine staža osiguranja. Ako ste se zaposlili nakon što ste otišli u prijevremenu starosnu mirovinu, dodatnim radom možete ispuniti uvjete za stjecanje pune starosne mirovine.

Rad na pola radnog vremena

Za većinu umirovljenika koje žele nastaviti raditi najpovoljnija opcija je rad do polovine radnog vremena uz primanje mirovine. Za ovu mogućnost najčešće se odlučuju oni koji su ranije otišli u mirovinu te na taj način dodatnim radom poboljšavaju kućni budžet.

Na pola radnog vremena uz primanje pune mirovine smiju se zaposliti umirovljenici koji su u starosnoj ili prijevremenoj starosnoj mirovini. Umirovljeni vojnici i policajci uz ovu opciju mogu birati rad na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine.

Ako ste se zaposlili na pola radnog vremena uz primanje mirovine, imate pravo na ponovno određivanje mirovine nakon navršene najmanje jedne godine staža osiguranja. Taj uvjet bit će ispunjen nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena.

Na pola radnog vremena radi tridesetak tisuća umirovljenika, a najviše ih je zaposleno u trgovini i prerađivačkoj industriji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.