Prati nas

Povjerljivo

Problem mjere

Svekrva je opsjednuta bebom, mlada mama otkriva strahove

Dolazak bebe mijenja sve pa čak i odnos svekrve i snahe. Koliko će svekrva imati pristup unucima, velikim dijelom ovisi o tome kakav je odnos izgradila sa suprugom svoga sina. No ponekad se ove dvije žene jednostavno ne razumiju pri čemu im treba iskreni razgovor, a možda čak i pomoć koja dolazi izvan obitelji.

Objavljeno

|

Sara dijeli svoje izazove kao nova mama suočena s nametljivom svekrvom. Otkrijte kompleksnosti obiteljskih dinamika i iskustava s kojima se mnoge mlade majke mogu poistovjetiti.
ilustracija: S. Bura/mj

“Otkako sam prošlog tjedna počela raditi, obje bake su čuvale dijete. Ali svekrva me izluđuje koliko je opsjednuta mojom bebom. Dopuštam joj čuvati samo jedan dan u tjednu, jer je prošlog tjedna držala bebu neprekidno budnom šest sati”, piše mlada majka potpisana kao Sara. Čitateljima Babycentera objasnila je i zašto svekrva ima ograničeni pristup unučetu.

“Neprekidno se igrala s bebom i toliko ju je izmorila da sam zbog toga plakala kad sam došla kući s posla. Bilo je užasno.” I zato je svekrvi zaprijetila da više neće čuvati bebu, ako ne bude dovoljno razumna da ju stavi na počinak koji je nužno potreban djeci tog uzrasta.

“Prije nije marila za nas, sada stalno želi biti kod nas”

“Bilo mi je stvarno neugodno koliko je moljakala da joj dam još dana u kojima bi čuvala dijete. Rekla je hrpu stvari poput toga da je moje dijete svjetlo njezina života. Bojim se da je previše vezana. Iako ne razumijem kako odnos s bakom funkcionira jer nikad nisam upoznala svoje bake. Ali ipak, upitna je normalnost tako snažne potrebe da bude uz bebu. Bojim se da koristi bebu kako bi se ona sama osjećala bolje vezi svog života, jer ni svog sina ne voli toliko”, opisuje svoje strahove mama Sara.

“Prije rođenja bebe posjećivala nas je samo tijekom praznika, ali živimo svega dvadesetak minuta od nje. Sada mi nudi da dolazi više dana u tjednu, a ja to odbijam. Bojim se kako će sve to završiti. Možda sam previše napeta i previše zaštitnički nastrojena kao što to moj muž misli. Ali, drugačije je kada ste mama koja ima posla sa drugim ženama koje žele skrbiti o vašoj bebi, nego kada ste tata”, zaključuje.

“Kad čuva moja mama, nikad nema problema”

Dobar dio mladih majki dao je za pravo Sari, potvrđujući da su i same imale sličnih problema. “Hvala ti na ovoj objavi. Osjećam da je tvoja situacija slična mojoj. Nisam imala problema sa svekrvom prije bebe jer nije bila baš toliko prisutna. Sada je pretjerala sa željom da dođe svaku slobodnu minutu koju ima. Naljuti se kad kažem da ne može doći. Zbog toga se osjećam izmrcvareno, ali ostajem pri svom. Ako mi nije zgodno, kažem joj da ne može doći.”

“Nestvarna je pod kojom sam količinom stresa kad se vratim s posla znajući da je ona čuvala dijete. Moje je dijete danas bilo histeričnije i neutješnije nego što sam ga vidjela tjednima. Vrištalo je iz dubine pluća. Kad moja mama čuva, dočeka me sretno dijete kad dođem kući”, zaključila je druga mlada majka.

“Bez zdravog odnosa sa snahom, nema zdravog odnosa s bebom”

“Ne slažem se s komentarima da si prekruta. Prije bebe viđali ste je samo tijekom praznika, a sada želi biti u vašem životu svakodnevno i pri tome krši pravila. Moja svekrva se također pomalo ponaša na taj način. U sedam godina nije pokazala interes za mene, nikada ne zove sina niti sin ne zove nju. Taj odnos mi je čudan, jer ja svoju mamu zovem svaki dan. Kad sam pokušala steći njezino prijateljstvo, kupovala joj darove, uglavnom je pitala koliko koštaju i govorila mi da su jeftiniji u nekim drugim trgovinama”, navodi svoje iskustvo još jedna snaha.

“Nikada to nije bio lagan odnos. a sad kad imamo bebu očekuje da sjednemo u auto i vozimo sat vremena do nje svaki tjedan. Ili predlaže da nam dođe na tjedan dana pri čemu nema nikakav odnos sa mnom. Ne, to ne funkcionira tako. Prvo izgradite odnos sa svojim sinom i snahom, a zatim možete imati odnos sa svojim unucima. Lijepo je imati baku za podršku, ali to mora biti pod tvojim uvjetima. I one su bile mame i moraju razumjeti kakav je osjećaj kad se netko previše bavi tvojom bebom”, objasnila je.

“Izgradi odnos sa svekrvom, trebat će ti”

Dakako, neki su istaknuli i koliko dobar odnos sa svekrvom može majkama olakšati život. “Preporučila bih ti da njeguješ odnos sa svekrvom. Mislili smo da će majka mog muža biti stvarno uključena u naš život, ali ispalo je da ona gotovo ne viđa našu djecu, a udaljena je samo 15 minuta. Ponaša se kao da je velika gnjavaža čuvati djecu, iako su naša djeca dobro odgojena. Kako beba postaje starija, željet ćeš pomoć i osjećam da ćeš požaliti što si spalila taj most”, mudro je napisala jedna majka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.