Prati nas

Vijesti

426 eura

Je li bolje zaraditi mirovinu u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je velika

Iako je usporedba različitih mirovinskih sustava teško izvediva, posve je jasno da je u Njemačkoj lakše, a u Austriji isplativije zaraditi mirovinu.

Objavljeno

|

Kad mogu u penziju?
ilustracija: S. Bura/mj

Nekoliko usporednih statistika pokazuje da Njemačka ne može držati korak sa svojim susjednima kada su u pitanju mirovine. Konkretno, to potvrđuje i izvješće Znanstvene službe Bundestaga, koje je naručio bivši supredsjednik ljevičarske parlamentarne skupine Dietmar Bartsch, javlja Fenix magazin.

“Prema izvješću, umirovljenici u Austriji primali su prosječnu starosnu mirovinu od 1.480 eura 2022. godine, dok je prosječna mirovina u Njemačkoj iznosila 1.054 eura mjesečno”, navodi Die Linke. Osim toga, mirovina u alpskoj zemlji isplaćuje se 14 puta godišnje zahvaljujući posebnim uplatama.

Na prvi pogled, razlika od 426 eura teško je objašnjiva za njemačke umirovljenike. Ipak, Njemačko mirovinsko osiguranje (DRV) ističe da se “njemački i austrijski mirovinski zakon razlikuju ne samo u pogledu visine naknada, već i u brojnim drugim karakteristikama”. DRV također navodi da je stoga usporedba mirovinskih sustava u Njemačkoj i Austriji problematična, pišu njemački mediji. Koje su onda razlike u usporedbi mirovina?

U Njemačkoj su, s izuzetkom većine samozaposlenih osoba, sve zaposlene osobe općenito uključene u obvezne sigurnosne sustave. Međutim, oni su specifični za skupine (zaposlenici, državni službenici, slobodnjaci, poljoprivrednici) i vrlo su različito strukturirani u smislu uvjeta doprinosa/naknada. U Austriji, načelno, svi zaposleni uključeni su u program obvezne starosne mirovine pod usporedivim uvjetima doprinosa/naknada.

Minimalni staž osiguranja za ostvarivanje mirovine u Njemačkoj je pet, a u Austriji 15 godina. Stope doprinosa za mirovinsko osiguranje su niže u Njemačkoj, a više u Austriji. Penalizacija prijevremenog umirovljenja je 3,6 posto godišnje u Njemačkoj, te 4,2 posto godišnje u Austriji. A to su samo neke od razlika u mirovinskom sustavu dviju zemalja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.