Prati nas

Vijesti

Ku-ku!

Odzvonilo penzionerima koju kukaju pored pet apartmana, država će sve znati

Popis stanovništva ima svojih nedostataka, a registar stanovništva to ispravlja. Uz to, registar će donijeti uvid u to komu stvarno treba pomoći, a tko ima dovoljno.

Objavljeno

|

Vlasnici apartmana više neće moći kukati da su im penzije malene i da nemaju od čega živjeti. Vlada vodi registar koji će objediniti svu imovinu građana.
ilustracija: S. Bura/mj

Vlada je predstavila Središnji registar stanovništva, a Zakon je u javnom savjetovanju. Kakvu će promjenu donijeti u odnosu prema ostalim dostupnim registrima? 

“Registar će donijeti raspored stanovništva i objedinjeni popis što se tiče srodstva i popis o kućanstvima koja su do sada bila propuštena, rekao je za javni radio ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Na pitanje koja su prava koja će s registrom ljudi imati, Kutleša je rekao kako su to naknade za djecu i starije osobe, korištenje zdravstvenog osiguranja, stipendija studenata koji je vezan za imovinski cenzus. “Ovim će se registrom omogućiti da država prepozna one koji imaju potrebe”, kazao je.

Ekonomski analitičar Damir Novotny je naglasio kako se u Hrvatskoj govori samo o pravima građana, ali oni imaju i obaveze prijavljivanja imovine. “U proteklim godinama nismo znali kakvo je stanje bogatstva kućanstava”, kazao je za HRT.

Dodaje kako se žalimo da su nam plaće niske, a zapravo zaboravljamo da su nam kućanstva relativno bogata što pokazuje statistika. “Često govorimo da smo na rubu siromaštva. Ali na makroekonomskoj razini vidimo rastuću potrošnju i veliku štednju i rastuću štednju, najveću po glavi stanovnika u EU. Nužno je vidjeti registrom vidjeti kakvo je stanje kućanstava i kakve bi se ciljane politike trebale voditi”, rekao je Novotni.

“Ako nekom treba pomoći, treba mu pomoći, ali ako on ima malu mirovinu i 5 apartmana, to je drugo pitanje”, naglasio je Novotny.

Demograf Ivan Turk pozdravlja registar i smatra kako je registar stanovništva dobra stvar te da demografi to zagovaraju već godinama. “On omogućava da mi imamo uvid u to kakva nam je struktura stanovništva i koliko nas ima. Popis stanovništva ima svojih nedostataka, a registar stanovništva to ispravlja”, naglasio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.