Prati nas

Mozaik

Ljubav i novac

Svekrvi sam plaćala čuvanje djece i mislim da je to skroz u redu

Ako si možete priuštiti, zašto ne biste kompenzirali baka-servis? Najvažnije je otvoreno komunicirati unutar obitelji i postići sporazum koji odražava potrebe, želje i mogućnosti svih uključenih strana.

Objavljeno

|

Odgovor na pitanje o plaćanju baki za čuvanje unučadi ovisi o raznim faktorima kao što su financijska situacija, obiteljski dogovori i opseg čuvanja. Pogledajte različite perspektive majki na tu temu.
ilustracija: S. Bura/mj

Treba li baki plaćati čuvanje unučadi? Pitanje je to koje se, uslijed promjene životnih stilova, postavlja posljednjih desetljeća, a postavila ga je i jedna mlada majka na Facebook stranici Mamine tajne, objasnivši da baka, nije precizirala radi li se o njenoj majci ili svekrvi, očekuje financijsku kompenzaciju.

U nekim obiteljima bake čuvaju unučad besplatno jer žele provoditi vrijeme s njima ili žele pomoći obitelji, dok u drugim situacijama roditelji plaćaju baki uslugu čuvanja, posebno ako je čuvanje redovito ili ako to zahtijeva puno bakinog vremena i truda. Sve ovisi, rekli bismo, o individualnim okolnostima svake obitelji. U nastavku prenosimo odgovore nekih majki koje su rado plaćale baka-servis ili misle da u plaćanju nema ništa neobično.

“Meni je to u redu. Da mi čuva, kompenzirala bih novcem ili nekom drugom uslugom baki. Bake i djedovi imaju veliku obvezu i odgovornost čuvati našu djecu. Treba im dati na znanje da se poštuje njihov trud. Osim toga, nitko nije dužan čuvati tuđe dijete, ma koliko da ga voli. Ne zaboravite i to da su bake i djedovi svoju djecu odgojili. Na to im je otišlo već mnogo energije i živaca, a sigurno ne postaju mlađi”, napisala je komentatorica Ana.

“Ja sam svojoj svekrvi plaćala, iako ona to nije tražila. Nisam htjela da mi svekrva sutra može reći: ‘Ja sam ti čuvala djecu.’ Čist račun, duga ljubav. Nitko nije dužan svoje vrijeme nekom besplatno poklanjati. Roditelji su dužni čuvati svoju djecu, ali ne i unuke. Kad su ljudi stariji, trebaju svoj mir, a ako baš žele čuvati, onda im se treba platiti. To je moje mišljenje, naravno”, napisala je Branka kojoj je svekrva čuvala djecu do 3. rođendana, a nakon toga su išla u vrtić.

“Ako čuva pet radnih dana po osam sati dok ste vi na poslu, to je sasvim normalno. Pogotovo ako ima mala primanja. Nijedna baka, bila s majčine ili očeve strane, nije dužna čuvati unučad svaki dan. Bake su tu da povremeno ulete kad treba, i to sve po dogovoru kada imaju vremena. Realno, podigle su svoju djecu i sad kad imaju neko vrijeme za sebe, trebale bi biti obavezne čuvati? Kako da ne!” odgovor je mame Kristine.

“To ovisi o više faktora. Je li to čuvanje povremeno ili svaki dan, treba li čuvati cijelu smjenu dok ste na poslu, uključuje li to i nabavku potrebnog za djecu ili ne? Nije isto hoće li ta baka provesti s vremena na vrijeme sat vremena s djecom dok vi skoknete do trgovine ili ih čuva svaki dan dok vi radite. U slučaju ovog drugog, nije ni sirovo ni bezobrazno nego realno. To što je baka ne znači da je dužna svo svoje slobodno vrijeme prilagoditi vama i to još besplatno. Odrasli ste, stvorili ste obitelj i vaša je obaveza snaći se i organizirati gdje s djetetom dok radite, jednako kao što su to i te bake radile kad su imale svoju djecu”, misli Ines.

“Moja svekrva uz mirovinu još uvijek i radi. Kad bi čuvala moju malu, vjerojatno bi morala ostaviti taj posao, a svi znamo kakva su vremena i da svaki euro znači. Tako da bi bilo u redu da joj se plati. Možda nekom to zvuči grozno da baka naplaćuje čuvanje unuka, ali jedno je pričuvati pola sata ili sat da roditelji negdje odu ili obave nekakav posao, a druga stvar je obaveza devet sati svaki dan, od ponedjeljka do petka. Da nema bake, vrtić bi također plaćali, tetu čuvalicu još i više. Zašto se uzima zdravo za gotovo da baka mora čuvati besplatno?” razumno pita mama Jasmina.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.