Prati nas

Vrt

Buđenje prirode

Tri senzacionalne proljetnice koje će obasjati i sjenovite kutke vrta

Proljetnice, ne samo da podižu estetski dojam vrta, već i pružaju priliku za uživanje u prirodnim ciklusima. Osim toga, privlače korisne kukce kao što su pčele i bumbari, što dodatno doprinosi ekosustavu, ali i aktivnom uživanju u vrtu.

Objavljeno

|

Posadite šafrane, jaglace i potočnice u sjenovite dijelove vrta za živopisne cvjetne oaze. Ove biljke su skromne u zahtjevima, ali raskošne u cvatnji.
ilustracija: S. Bura/mj

S malo mudrosti i pravovremenog planiranja, hladne i polusjenovite, pa i sjenovite, dijelove vrta možete pretvoriti u prave cvjetne oaze, ma koliko mislili da je to teško. A zapravo nije, jer postoje biljke skromne u zahtjevima i raskošne u cvatnji koje će vam dati uvijek više no što u njih uložite.

U nastavku donosimo tri prijedloga za sjenovite pozicije koje će vaš vrt, ma kako mali bio, učiniti otmjenim, veselim pa i romantičnim. A cvasti će bez po muke iz godine u godinu.

Šafrani donose život u pospani proljetni vrt

Za živopisne proljetne scene, šafran (Crosuc sp.) je idealan izbor. Pogotovo kada se male lukovice posade u gušćim skupinama pa kompaktni cvjetovi šafrana stvore cvjetni tepih u sjenovitom dijelu vrta ili voćnjaku. Poželite li u svoju cvjetnu kompoziciju uvrstiti šafrane, posadite ih ujesen pa sve do prvog smrzavanja tla.

foto: Tina/Pixabay

Lukovice će potjerati cvijet u veljači i ožujku. Zapravo, zbog klimatskih promjena, cvatnja je iz godine u godinu sve ranija. Dakle, riječ je o svestranoj vrsti koja se dobro razmnožava. Može se uzgajati u tlu, ali i u posudama i žardinjerama pri čemu će tolerirati gotovo sve svjetlosne uvjete; od sjene do osunčanih položaja. Posebna radost koju šafrani donose u proljetni vrt su pčele i bumbari koji obožavaju njihove cvjetove.

Jaglaci donose uzbuđenje i iščekivanje

Istinski vjesnici proljeća, jaglaci (Primula sp.), sada dolaze u bezbroj boja, a možete ih nabaviti kao gotove sadnice koje će se same razmnožavati u vrtu ili kao sjemenke koje ćete posijati u proljeće. Zaista, boje cvijeta; od ljubičaste do narančaste; njihov su glavni adut uz ekstremnu skromnost u pogledu njege. Uz to, brojne su varijacije u veličini i punoći cvijeta.

foto: congerdesign/Pixabay

Jaglace sadite u dijelove vrta koje želite “osvijetliti”, ispod trajnica i drveća koje će još spavati u vrijeme dok oni budu obasjavali vaš proljetni vrt. I ne zaboravite, ovaj vjesnik proljeća će vam donijeti uzbuđenje i iščekivanje, budući da će sijanci koji će nicati svake godine (a cvasti iduće), bojama i oblicima biti posve drugačiji od roditeljskih biljaka.

Šumske potočnice donose romantiku i decentnost

Ako tražite nešto finije, cvatovi šumske potočnice (Myositis sylvatica) unijet će meke plavetne oblake i delikatnost u polusjenovite dijelove vrta. Cvasti će nakon šafrana i jaglaca, osiguravajući dinamiku proljetne scene ispod vašeg prozora.

foto: Hans/Pixabay

U narodu je ova biljka poznata i kao nezaboravak, a opjevana je u mnogim pjesmama. Možete ih uzgajati dijeljenjem starih biljaka, ali još bolje – sjemenom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.