Prati nas

Povjerljivo

sretan u mirovini

‘Život je lijep, imam sve, samo nemam ženu s kojom bih to podijelio’

Kako ćemo si ispuniti i uljepšati dane u mirovini ovisi dakako o našem bračnom statusu, zdravlju i visini penzije, no često se pokaže da ključ sreće doista leži u osobnom poimanju svijeta, odnosno pozitivi. A pozitive svakako ne nedostaje umirovljeniku iz BiH koji je s nama podijelio svoj ushit.

Objavljeno

|

Besim, živahna 66-godišnja duša iz Orašja, dijeli svoj životni entuzijazam. Uživa u mirovini istražujući prirodu i putujući svojim autićem Caddy. Sretan je s vikendicom na Modračkom jezeru i svojom malom splavom na Savi. Unatoč želji za partnerom, zrači pozitivnom energijom i zahvalnošću za svaki novi dan. Njegova poruka umirovljenicima: odaberite sreću i radost svakog novog jutra!
ilustracija: S. Bura/mj

Gospodin Besim piše nam da živi u Orašju, malom gradu na rijeci Savi, ima 66 godina i do nedavnog umirovljenja je radio u školi kao profesor tjelesnog odgoja.

“Mirovina mi iznosi oko 600 eura odnosno 1.270 konvertibilnih maraka. Sretan sam jer imam sve vrijeme ovog svijeta u svojim rukama. Život mi je u ovoj dobi toliko lijep! Od otpremnine sam kupio vikendicu na Modračkom jezeru, koju koristim cijelu godinu jer u njoj imam peć kojom se zimi mogu grijati. Tamo uživam u divnoj prirodi, planini, šumama, jezeru, pticama i ribama”, otkriva nam, dijeleći s nama i ushit da i na rijeci Savi ima i svoju malu splav na kojoj može uživati.

Avanturistička je duša, piše nadalje, a još uvijek vitalan i tjelesno aktivan pa voli istraživati nova mjesta. “Kupio sam auto caddy, model koji malo troši pa otraga imam nadmadrac. To zna biti moja spavaća soba ako se odvažim na neku dalju avanturu. Ne mogu si plaćati skupe apartmane na moru pa tu prespavam”, piše iskreno.

Čista pozitiva

Potom otkriva da puno trči, šeće, pliva i vježba. “Pozitivna energija u meni uvijek nadjača onu negativnu. U sitnicama vidim radost. Volim ljude i radujem se njihovoj sreći. Moje životno geslo je da je svaki novi dan jedan novi život, u kojem treba maksimalno uživati i kojem se treba radovati. Uvijek se trudim nositi osmijeh na licu“, povjerava nam, no potom kroz njegovo pismo prođe blaga sjena.

“Živim sam, a za potpunu sreću ipak mislim da je kraj sebe ipak dobro imati srodnu dušu. Ja tu sreću nemam, ali još uvijek je tražim i ne odustajem. Kako bilo, iako nisam veliki vjernik i ne idem u vjerske ustanove, svako se jutro zahvalim dragom Bogu što mi je omogućio još jedan dan. Život je toliko lijep!” piše i dodaje je ljubitelj večera uz svijeće i čaše vina koje sam proizvede jer ima i mali vinograd.

Sreća je u nama

Potom je naglasio da mu je najveća želja da ga još dugo služi dobro zdravlje, kao i da napokon upozna ženu koju bi s njim dijelila ovaj lijep život. Na kraju je svim umirovljenicima poručio: “Dragi moji, sa svakim novim jutrom imate novu priliku izabrati kakav će biti dan koji je pred vama: tužan i mrgodan ili sretan i nasmijan. Ipak izaberite ovo drugo!”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.