Prati nas

Mozaik

Koju odabrati?

Druga žena ga je njegovala u bolesti, a on je pokopan s prvom. Nepravda?

Ponekad druga supruga ostane uvijek – druga, čak i u smrti. Posebno je to teško kada odluku o mjestu ukopa donose djeca iz prvog braka, a još je teže kada pokojnik tako odluči za života.

Objavljeno

|

U diskusiji na portalu Gransnet o izboru pokopnog mjesta za udovce i udovice koji su u drugim brakovima, nema univerzalnog odgovora. Raspravlja se o osjećajima i poštovanju prema svim partnerima. Prijedlozi uključuju zajednički grob s oba partnera, kremaciju i položaj pepeo zajedno, ili odvojeno pokopavanje prema željama i dogovoru.
foto: Goran Horvat/Pixabay

S kime u vječnom počinku združiti udovce i udovice koji su ušli u druge brakove? S prvim ili drugim partnerima? Univerzalnog odgovora na ovo pitanje nema o čemu svjedoči diskusija na portalu Gransnet.

Naime, u situacijama u kojima muškarac odabire biti pokopan s prvom suprugom, teško je za povjerovati da druga supruga nije povrijeđena, pogotovo ako je nježno skrbila o njemu u posljednjim danima njegova života.

“Otac mog prijatelja bio je oženjen sa prvom ženom oko trideset godina, a isto je toliko proveo i s drugom. Prvu suprugu sam poznavala i sviđala mi se. Poznajem i njegovu drugu partnericu koja mi se također sviđa”, piše pokretačica teme na portalu Gransnet. Kaže, imala je osjećaj da će se prijateljev otac pokopati s prvom suprugom, a to se nedavno i potvrdilo. Čovjek je, naime, nažalost preminuo.

“Razumijem da su za odraslu djecu njihovi majka i otac sada zajedno. I s financijske točke gledišta, već su imali grobno mjesto. Ali jako mi je žao i njegove dugogodišnje partnerice koja ga je njegovala tijekom duge bolesti. Bila je dio obitelji i baka njegovih osmero unučadi. Prva supruga je umrla prije no što su se unuci rodili”, objašnjava nastalu situaciju ova žena. Dodaje, prijateljev otac i njegova prva supruga pokopani su kraj njenih roditelja pa često razmišlja o ovoj situaciji koju doživljava vrlo neugodnom.

I zaista, je li pošteno da druga supruga bude odbačena na ovakav način i je li tko razmišljao njenim osjećajima? Rješenje su ponudili brojni komentatori od od kojih jedan predlaže da se druga supruga nakon smrti kremira, a njen pepeo položi u grob zajedno s njenim partnerom i njegovom prvom suprugom.

Ima mjesta za sve

“Moj tata je pokopan s mojom mamom, njegovom prvom ženom. Župnik je rekao mojoj pomajci da može biti pokopana u istom grobu kad za to dođe vrijeme. Kremirana je i pokopana uz njih oboje. Bilo je lijepo od župnika da je to predložio. Nisam religiozna, ali činilo mi se da je imao baš puno razumijevanja za našu situaciju”, napisala je jedna komentatorica.

“Ako je prvi brak bio sretan, ali je prerano završio zbog bolesti ili nesreće, mislim da bi prvi partner bio zadovoljan da je drugi ponovno pronašao sreću. Stoga nema razloga zašto novi partner ne bi bio s njima, ali slažem se da je to nešto o čemu treba razgovarati”, još je jedno od ponuđenih mišljenja.

Svatko na svoju stranu?

O sličnim situacijama, ali i drugim rješenjima, progovorili su i drugi komentatori. “To je slično našoj situaciji. Moji su roditelji propustili srebrni pir jer je tata umro od raka u dobi od 47 godina. Kremirali smo ga. Mama se nakon 15 godina udala za divnog muškarca. Tada je imala 60 godina. Prošle godine je i ona umrla, a njen pepeo je položen uz tatin pepeo. Bila je to njena želja, a njen dragi drugi suprug je rekao da je to u redu. On je izrazio želju da bude pokopan u njegovoj obiteljskoj grobnici u drugom gradu.”

“Moja svekrva će biti pokopana sljedeći tjedan. Njen drugi muž je pokopan s prvom ženom, a ona će biti pokopana sa svojim prvim mužem”, dodala je svoju obiteljsku situaciju druga komentatorica. A što vi mislite o ovoj temi?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.