Prati nas

Povjerljivo

Uvrijeđene i utučene

Lucija: ‘Vratila sam se raditi, ne može se živjeti s 512 eura mirovine’

Lijepo je čuti kad nam naši umirovljenici pišu da poletno rade u mirovini, ispunjeni su u društvu kolega, sretni što ih služi zdravlje. Na žalost, još je više onih umirovljenika koji nam pišu da rade iz nužde, nezadovoljni i bolesni, u strahu od budućnosti koju samo s penzijom neće moći financirati.

Objavljeno

|

Lucija, umirovljenica koja se vratila na pola radnog vremena, oslikava nepravdu u mirovinskom sustavu. Nakon 37 godina rada, njezina mirovina iznosi samo 512 eura. Vraćanje na posao minimalno plaćenih četiri sata tjedno nužno je za poboljšanje financijske situacije. No, umjesto podrške, suočava se s kaznama i gubitkom dodataka. Lucija otvoreno progovara o nepravdi koju osjeća, postavljajući pitanje pravednosti u sustavu koji nagrađuje one s manje radnog staža.
ilustracija: S. Bura/mj

Nisu rijetki današnji umirovljenici koji su radili gotovo četiri desetljeća, ali su stjecajem okolnosti otišli u prijevremenu mirovinu, pa makar to bilo samo koju godinu prije uvjeta za punu. Penali su, svjedoče, veliki i doživotni . Tako je našoj čitateljici Luciji za 37 godina rada izračunato svega 512 eura. To joj nije bilo dovoljno za normalan život pa se vratila raditi na pola radnog vremena.

“Imam sramotnih 512 eura mirovine s tim da se nisam umirovila svojevoljno već sam potjerana kao višak radne snage po najgorim uvjetima. Jedan problem je penalizacija, a drugi što mi se nije gledalo najboljih deset godina, što je nekad bila praksa. Sada već dvije godine radim na četiri sata, za minimalnu plaću, samo da si malo poboljšam budžet”, napisala je razloge povratka na posao.

“No, za kaznu nešto radim i zaradim tu crkavicu ne dobijem nikakav dodatak jer uvijek prelazim nekakav limit. Oni koji mirovinu nisu zaslužili dugim stažem kao ja, oni dobiju sve – božićnicu i uskrsnicu i dodatke i besplatan prijevoz i dopunsko zdravstveno osiguranje. Pa gdje je tu pravda?” pita jasno i glasno gospođa Lucija.

Mira: Država me stalno kažnjava

Umirovljenicu Miru muče slični problemi. Kako nam piše, radila je 44 godine, ima visoku stručnu spremu, cijeli život se usavršavala i mirovina joj iznosi 820 eura. Njoj osobno to nije dostatno za sve njezine potrebe, pa je odlučila nastaviti raditi. “Zaposlila sam se ponovo, ali samo na dva sata dnevno. Zato su mi ukinuli dodatke koje umirovljenicima daje država, ljuta sam”, piše nam.

“Ma koliko se netko trudi više od sebe dati i raditi, država ga nastoji više kazniti. Za to da ništa ne dobijemo zalažu se nepravedno i oni koji u životu nisu puno radili, a nisu se ni školovali jer nisu htjeli. Napominjem da sam se ja školovala sama i uz rad. Takvi napadaju nas koji imamo mirovine veće od 800 eura, umjesto da se zahvale što je netko uplaćivao znatno više od njih da bi oni uopće imali mirovine”, nastavlja revolitirano.

Potom kaže da ne može shvatiti logiku ove države: “Napominjem da i danas, nakon što sam zaradila mirovinu, i dalje uplaćujem u mirovinski fond jer radim. Problem je što država smatra da zbog toga ne zaslužujem nagradu. Sramotno!“, napisala je umirovljenica Mira.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.