Prati nas

Vijesti

Neinformiranost

Nije znao da je vlak besplatan, umirovljenik razočaranom odlukom HZZO-a

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatnu vožnju vlakom. No, čini se, ne znaju to svi, usprkos medijskim objavama.

Objavljeno

|

Besplatno putovanje vlakom za umirovljenike od 65 godina! Do 7. siječnja izdano 11.514 profila, omogućeno 10.000 putovanja. Najčešće relacije Zagreb-Dugo Selo, Vinkovci, Koprivnica itd. Izrada pametne kartice uz zahtjev, mirovinu HZMO-a, ID i 2,65 €. Zadovoljni odzivom, najviše profila u Zagrebu, Vinkovcima, Osijeku. #BesplatnoPutovanje #Umirovljenici #Vlak #HŽ
foto: Sandro Bura

Iako je besplatan vlak mnoge umirovljenike razveselio, o čemu smo pisali ovdje, nekima je donio neočekivane probleme.

Naime, jedan đakovački umirovljenik nije znao da ima pravo na besplatan prijevoz pa je 15 dana kupovao putničke karte do lječilišta u Bizovcu. Kada je od HZZO-a potraživao povrat putnog troška, odgovorili su mu da na njega nema pravo.

“Osigurana osoba nema pravo na naknadu troškova javnog prijevoza ako je prema posebnim propisima odnosno drugim aktima nadležnih tijela u cijelosti oslobođena njihova plaćanja (npr. priznato pravo na besplatan prijevoz: djece do određene dobi, učenika, osoba starijih od 65 godina i sl.)”, odgovorili su iz lokalne ispostave HZZO-a.

“Time je pravna norma podređena nekakvoj ad hoc predizbornoj mjeri za koju osiguranik ne mora niti znati. Drugi dio problema leži u tome da su željezničke linije na relaciji Đakovo – Bizovac užasavajuće, da čovjeku treba nekoliko kilometara pješačenja do željezničkog kolodvora te potom tri i pol sata putovanja vlakom na odredište i to uz nevjerojatna tri presjedanja pa opet dva kilometra pješačenja do lječilišta u Bizovcu”, komentirali su Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije i Danko Kočiš, predsjednik đakovačke Gradske organizacije ove stranke.

“Kako su Plenković i njegova vlada zamislili da umirovljenik koji treba liječenje izvan mjesta svog prebivališta izdrži ovako nemilosrdan put? Ili je cilj ovog poteza jedino i isključivo ušteda preko leđa umirovljenika i oboljelih?” navode u priopćenju.

“Ovakva nebriga i nepoštivanje ovih skupina u našoj zemlji užasavajući su. Ovakav tretman bolesnika previše je i za HDZ koji samo nastavlja svoju predstavu obmane pred kampanju”, navode SDP-ovci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.