Prati nas

Mozaik

Planiranje

Oprezno, uštede u mirovini mogu se lako pretvoriti u novi trošak

Hrvatski umirovljenici plešu na rubu siromaštva i teško im je preživjeti bez velikog stezanja remena. No neke uštede su u konačnici neisplative, pogotovo ako se odražavaju na fizičko i psihičko zdravlje.

Objavljeno

|

Žene koje ne žele biti bake
ilustracija: S. Bura/mj

Kad primite prvu mirovinu, možda ćete početi razmišljati o rezanju troškova kako biste uštedjeli novac. Ono što treba izbjeći jest rezanje troškova o kojima izravno ovisi kvaliteta života. Dapače, ponekad današnja ušteda može biti sutrašnji trošak. Primjerice, kada je riječ o zdravlju.

Trošak održavanja zdravlja je zapravo ušteda

Ovu vrstu troška ne bi trebalo rezati. Dobro zdravlje štedi novac. I pri tome ne mislimo na najbazičnije troškove poput bolničkog liječenja, stomatologa, oftalmologa ili drugih specijalističkih pregleda. I izborni zdravstveni troškovi poput posjeta fizioterapeutu, kiropraktičaru i maseru, pa čak i trošak teretane, su važni da biste što duže ostali zdravi, funkcionalni i neovisni, a to je nešto što štedi novac.

Nebriga o sebi može dovesti do novih problema koji će vas u konačnici koštati više novca ili, u najgorem scenariju, dovesti do točke u kojoj se šteta više ne može popraviti. A u tom slučaju, čak i da imate najdeblju povlaštenu mirovinu, više nećete uživati u životu. Također, starenje donosi specifične zdravstvene probleme čiju sanaciju ne biste smjeli odgađati.

Oglas

Oprez pri smanjivanju broja kvadrata!

Mnogi umirovljenici u razvijenijim državama po nekakvim “osnovnim postavkama” s gašenjem radnog statusa prelaze u manji životni prostor; velike kuće zamjenjuju manjim stanovima ili se sele na jeftinije lokacije.

Pri tomu novac od prodaje starih nekretnina koriste za održavanje životnog stila. No i to mora biti jako promišljeno budući da će u novim kvadratima provoditi puno više vremena nego u starim stanu ili kući.

Prilikom preseljenja u manji stan ili kuću, odlaska na selu ili u drugi grad, valjalo bi odgovoriti na nekoliko pitanja. Jeste li uopće spremni za manji prostor? Imate li hobije s kojima će te popuniti slobodno vrijeme? Hoćete li uživati u novoj zajednici u koju se selite? Hoće li vaše novo mjesto stanovanja biti predaleko za redovno posjećivanje obitelji i prijatelja?

Ne treba se svaka odluka temeljiti samo na financijama. Mirovina bi trebala biti uživanje, a ne samo rezanje troška. Preseljenje u manji dom ili odlazak iz države za neke bi mogla biti prava odluka, ali nema jamstava da ćete biti zadovoljni ovom promjenom.

Možete li živjeti bez vrta?

Kod smanjivanja stambenih kvadrata obično dolazi i do smanjivanja ili potpune eliminacije vanjskih kvadrata. Nedavno smo pisali o paru koji se iz kuće s okućnicom preselio u gradski stan, a to se za njih pokazalo lošim i nepromišljenim rješenjem.

Održavanje okućnice je dodatni trošak, ali ako u tom dodatnom trošku uživate i volite provoditi vrijeme na otvorenom, onda je to dobar trošak koji će se pozitivno odraziti i na vaše zdravlje. Dapače, s obzirom na više slobodnog vremena u mirovinu, okućnica i vrt još su važniji nego prije.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.