Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Piletić o Milanoviću: Nesuvislo, povećao je mirovine svega 3 posto

Milanović je za svog premijerskog mandata povisio mirovine tek za tri posto, podsjećaju iz HDZ-a. To je ništa, smatraju, u usporedbi što su do sada napravile vlade Andreja Plenkovića (HDZ).

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić komentirao je najavu predsjednika Zorana Milanovića da će, kada osvoji Banske dvore, podići mirovine. Piletić smatra da bi predsjedniku države koji je ušao u kampanju za parlamentarne izbore bilo mudrije da je te ambicije ostvario dok je bio premijer.

Piletić podsjeća da su za Milanovićeve vladavine od 2011. do 2015. godine mirovine rasle minimalno. “Kažem da je u ukupnom mandatu povećao mirovine za svega 3 posto, odnosno 12 eura. Kažem da tad nije postojalo programa za žene, da nije otvoreno niti jedno novo mjesto u domovima za starije”, rekao je Piletić uoči sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Podsjetimo, Milanović je najavio da će povećati mirovine na razinu od 50 posto prosječne plaće. “Sad se naknadno sjetio, izbacio je apsolutno nesuvisle brojke. Mirovine se ne povećavaju jednokratnim pumpanjem i stvaranjem troška u proračunu, nego u kontinuitetu kako je to činila ova Vlada”, rekao je ministar mirovinskog sustava Piletić.

Ministar financija Marko Primorac pak misli da je riječ o Milanovićevu populizmu s nerealnim učincima. “Za razliku od drugih kandidata koji predstavljaju programe bez jasnih financijskih učinaka ili s financijskim učincima koji nisu realni, mi smo prošli kroz sve elemente programa i znamo da ono što ćemo obećati možemo i ostvariti”, zaključio je Primorac.

Što je obećao HDZ?

“Obećavali smo u našim mandatima da će mirovine rasti od 10 do 15 posto, a one su u prosjeku narasle 60 posto do sada. Učinit ćemo sve da mirovine u iduće četiri godine narastu za dodatnih 25 posto. Udvostručit ćemo kapacitete LNG terminala, povećat ćemo vrijednost poljoprivrede iznad dvije milijarde eura”, obećao je premijer Andrej Plenković na Općem saboru HDZ-a.

To je pak naišlo na kritiku koalicije Umirovljenici zajedno koja tvrdi da je time Plenković najavio smanjenje mirovina, ako se gleda parametar udjela mirovine u prosječnoj plaći. “Lako je izračunati da sadašnja prosječna mirovina od otprilike 500 eura u prosječnoj plaći od 1.200 eura čini oko 41 posto. Ako za četiri godine prosječna plaća bude najavljenih 1.600 eura, a prosječna mirovina od 500 se podigne za 25 posto na 625 eura, to je u odnosu prosječnu plaću od 1.600 eura tek 39 posto ili pad od 2 posto”, upozoravaju iz koalicije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.