Prati nas

Mozaik

Ne bacajte novac

6 važnih savjeta: Uštedite u supermarketu i izbjegnite ‘porez na budale’

Unatrag tri godine, hrana je poskupjela čak 37 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Unatoč subvencioniranju energenata i pogodnostima koje im je dala Vlada RH, trgovci su povisili cijene i zaradili ekstra profite, upozoravaju i vladajući i oporbeni političari.

Objavljeno

|

Kako uštedjeti u trgovini?
ilustracija: S. Bura/mj

Ako je pitati kupce, trogodišnji porast cijena je drastičniji od službenih 37 posto, a što je dovelo do izravnog osiromašenja građana. Kako kupovati, a da se po izlasku iz dućana ne osjetite prevareno? Vrlo teško, rekli bismo. No moguće je ponešto uštedjeti uz malo mudrosti. U nastavku donosimo kako.

Usporedite jedinične cijene

Ovo je, slobodno možemo reći, najvažnije pravilo. Nekada je bilo lako usporediti cijene proizvoda, budući da su svi proizvodi iste vrste uglavnom dolazili u pakiranjima istog volumena ili gramaže.

U međuvremenu su trgovci odlučili zbuniti kupce i od njih “praviti ovce”, jer je gotovo nemoguće napamet usporediti cijene proizvoda koji dolaze u pakiranjima od, recimo, 354 i 796 grama. Situaciju je dodatno otežalo preračunavanje eura u kune. Zbog toga veliki trgovački lanci najsitnijim slovima na policama ističu i jediničnu cijenu proizvoda, primjerice, za kilogram ili litru.

Nekoliko naših čitatelja požalilo nam se da jedan veliki trgovački lanac namjerno reže etikete tako da nije moguće vidjeti cijeli iznos jedinične cijene proizvoda. No kupci bi trebali inzistirati na poštenom i zakonski obaveznom isticanju cijene za jedinicu mjere proizvoda, jer je to jedini mogući način za usporedbu cijene dvaju proizvoda.

Kupujte robne marke supermarketa

Robne marke su poboljšale kvalitetu u posljednjih nekoliko godina, a neka istraživanja među kupcima pokazuju da su ponekad i nadmašile “originale”. Provjerite ambalažu proizvoda robnih marki. Moglo bi vas iznenaditi da neke proizvode proizvodi proizvođač koji istovjetan “original” prodaje po daleko većoj cijeni u nešto atraktivnijoj ambalaži.

Ipak, budite oprezni, budući da i među robnim markama postoje značajne razlike u kvaliteti. Na ovaj način, pokazuju neka europska istraživanja, može se uštedjeti i više od 30 posto budžeta za namirnice.

Kupujte na akcijama

Budimo iskreni, trgovački lanci imaju vrlo slične cijene. Dok bi zlobnici rekli da je riječ skoro pa o dogovoru, oni odgovaraju da je to posljedica poslovanja uz najniže moguće marže.

Hrvatski kupci, uglavnom, kupuju u svim većim trgovačkim lancima, budući da se u njima ciklički izmjenjuju akcije na pojedine važne proizvode, primjerice, toaletni papir. I zaista, nema razloga da ne pratite akcije niti je to pitanje siromaštva i bogatstva. Vjerujemo da su akcijske cijene zapravo realne cijene ponuđenih proizvoda pa nemojte “debeloj guski mazati vrat”, osim ako vam to ne čini neko posebno zadovoljstvo.

Kupujte takozvane refill proizvode

Zašto biste svaki put kupovali tekući sapun u dozatoru, ako stari dozator možete dopuniti sapunom koji ćete kupiti u vrećici? Neki drogerijski lanci u Hrvatskoj na isti način prodaju i deterdžente i omekšivače. Ponesite svoju bocu i natočite proizvod koji trebate. Platite jeftinije, čuvajte okoliš.

Izbjegavajte rezano meso i povrće

Lani smo objavili fotografiju oguljenog i narezanog svježeg krumpira koji je jedan trgovački lanac, ipak neuspješno, pokušao uvesti u prodaju. Rezano voće i povrće koštaju i do nekoliko puta više nego kada ga kupite u njegovom prirodnom obliku, a često dolazi i u ekološki neprihvatljivoj ambalaži.

I unaprijed izrezano meso je značajnije skuplje od mesa “u komadu”, a u što se možete uvjeriti usporedbom jedinične cijene konfekcioniranog mesa istog proizvođača. Naše iskustvo kaže da 500 grama mesa u komadu košta koliko i 400 grama narezanog mesa.

Vjerujemo da svi imaju nož u kuhinji te da znaju oguliti krumpir ili pripremiti meso za dinstanje. No, sigurno je da postoje i oni koji će uludo baciti novac na oguljeni krumpir, izrezani ananas ili meso koje ne treba narezati na kockice prije pripreme.

Kupujte smrznuto voće i povrće

Ako planirate kupiti voće ili povrće izvan njihovih uobičajenih sezona, smrznuto voće i povrće je često jeftiniji izbor. Nutricionisti kažu i da je jednako prehrambeno vrijedan. Paradoksalno, ponekad ga je jeftinije kupovati “iz zamrzivača” čak i u srcu sezone.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.