Prati nas

Povjerljivo

Radi u mirovini

Dalibor: ‘Više staža, manja mirovina. Toga ima samo u Hrvatskoj’

Nakon što je u mirovini prikupio dodatne dvije godine radnog staža, gospodin Dalibor uputio se na mirovinsko ne bi li mu ponovo izračunali mirovinu. Umjesto veće mirovine, dobio je odgovor koji ga je potpuno izbacio iz takta.

Objavljeno

|

Gospodin Dalibor, hrvatski branitelj u mirovini, suočava se s izazovima. Rad u mirovini ga dodatno oporezuje, a želja za većom mirovinom nailazi na prepreke. Problemi s novim izračunom mirovine potiču frustraciju i traže promjene u sustavu.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospodin Dalibor nema mira u mirovini. Deset godina mogao se posvetiti isključivo svojim hobijima, putovanjima i svemu što mu srce želi, da je imao penziju koja bi mu to omogućila. Budući da su mu primanja bila nedostatna, ponovo se zaposlio. S dodatnim stažem, nadao se novom izračunu i većoj mirovini, no sve što je dobio je – šok.

“U mirovini sam već deset godina. Mirovina mi je sa zadnjim povećanjem prešla 600 eura i iako će mnogi reći da je visoka, poznato je svima i da troškovi života stalno rastu. Zato sam u mirovini radio na pola radnog vremena kao dostavljač”, objašnjava nam u pismu gospodin Dalibor.  

Sve sami apsurdi

Zadovoljan je bio, piše nadalje, i samim poslom, i primanjima, iako tvrdi da je uočio nepravilnosti te smatra da bi u ovu branšu trebalo uvesti više reda. No to je, napominje, druga tema. “Moj problem je što sam višestruko kažnjen baš zato što radim u mirovini. Kako? Tako što dodatno plaćam porez, mirovinsko, zdravstveno, a od vladinih mjera nisam dobio niti jednog centa. No, to nije sve”, piše nam.

U mirovini je prikupio, napominje, oko dvije godine dodatnog staža i htio se povući s tržišta rada. “Došao sam u pravnu službu mirovinskog i pravnici su mi jasno i glasno rekli da je bolje da ne podnosim zahtjev za novi izračun jer bi mi mirovina mogla biti manja!” piše vidno revoltiran.

Žalba nije urodila plodom

Evo kako su mu to objasnili: “S  obzirom na to da sam u starosnoj mirovini kao djelatna vojna osoba, objašnjeno mi je da novi izračun moje mirovine ne bi bio po istom članku 6. po kojem sam išao u mirovinu, već po općim propisima – što god to značilo. Nije mi jasno kako se neka stečena prava mogu tek tako izgubiti”, napominje.

Odgovore je pokušao dobiti i preko Ministarstva branitelja. “U ministarstvu su mi pak rekli da je to što su mi rekli na mirovinskom točno. Naveli su i da rade na tome da se to promijeni, ali eto, već dvije godine ništa se nije pomaklo po tom pitanju”, ustvrdio je naš revoltirani čitatelj Dalibor.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.