Prati nas

Vijesti

Novi izračun

Može li se radom u mirovini poništiti penalizacija

Radom u mirovini Splićanin je skupio dodatan staž te razmišlja o novom izračunu mirovine. Hoće li mu se novim rješenjem ukinuti penalizacija?

Objavljeno

|

Penalizacija prijevremenog umirovljenja zabrinjava hrvatske umirovljenike. Rad na pola radnog vremena omogućuje stjecanje dodatnog staža, ali novi izračun mirovine i dalje nosi penalizaciju. Sindikat umirovljenika Hrvatske bori se za ukidanje ove prakse.
ilustracija: S. Bura/mj

Jedna od najbolnijih tema za hrvatske umirovljenike jest penalizacija prijevremenog umirovljenja koja često znači razliku između golog preživljavanja i potpune bijede. No omogućavanjem umirovljenicima da rade na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine, otvorila se i mogućnost stjecanja dodatnog staža.

To pak znači da umirovljenici mogu zatražiti ponovni izračun mirovine što je i namjera K.K. iz Splita koji se javio Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Radim već tri i pol godine kao umirovljenik i imam uvjete za ponovni izračun mirovine. Išao sam u prijevremenu mirovinu jer sam morao te sam penaliziran. Rekli su mi da će se penalizacija primjenjivati i na ovaj novi staž i novi izračun. Ja bih sada po godinama (66) bio u kategoriji za starosnu mirovinu. Meni to nije logično niti pravedno jer bih ja sada imao staža i godina za starosnu mirovinu. Da li će se novi izračun opet računati sa penalizacijom?” pitanje je koje K.K. postavlja pravnicima SUH-a. U nastavku pročitajte odgovor.

Nažalost, njegova mirovina ostaje u kategoriji prijevremenih mirovina koje se penaliziraju i novi obračun vršit će se po tim pravilima, odgovaraju pravnici.

“Novi obračun mirovine ne znači i novu vrstu mirovine. Vi ste trajno u prijevremenoj mirovini i trajno penalizirani. Podsjećamo da se SUH bori za ukidanje penalizacije mirovine kada se ostvare godine života za starosnu mirovinu, a to je jedan od stalnih zahtjeva koji postavljamo na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a sada dodatno i putem naše peticije“, odgovorili su iz Pravnog savjetovališta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.