Prati nas

Mozaik

Oduprite se porivima

Pet najtežih grijeha baka i djedova koje će roditelji teško oprostiti

Nemojte se previše nametati kad je u pitanju viđanje unuka. Dopustite da vaša djeca, kasnije i vaši unuci, dođu k vama kad god žele. Budite uvijek dostupni, ali nemojte forsirati situacije koje možda nisu poželjne ili su neugodne za druge.

Objavljeno

|

Kako zaraditi mirovinu u Njemačkoj?
foto: S. Bura/mj

Kada ste prvi put postali djed ili baka, vjerojatno ste očekivali fantastično iskustvo: unuke koji vas obožavaju beskrajno; njihove roditelje koji se oslanjaju na vas za podršku i savjete. No, možda se stvari nisu pokazale tako idiličnima.

Često čujemo da se djedovi i bake pitaju zašto na uloženu ljubav dobivaju hladan odgovor umjesto bezgraničnog entuzijazma od svoje djece – i njihovih unuka. U nastavku donosimo neke od razloga zašto kola krenu nizbrdo te savjetujemo kako na vrijeme spriječiti obiteljsku dramu.

Prestanite davati savjete vašoj djeci o odgoju njihove djece

Izbjegavajte osuđivanje njihovog roditeljskog stila i šutite, osim ako vas ne pitaju za savjet. Ako se ne slažete s njihovim odlukama – a to će se prije ili kasnije dogoditi – budite tiho. Vaš je posao biti djed ili baka, a ne roditelj. Umjesto toga, poštujte njihove roditeljske napore i napravite mjesta za komplimente.

Prihvatite da se roditeljski stilovi razlikuju od jedne do druge generacije te da vaša djeca imaju pravo raditi stvari drugačije nego što ste vi radili. Biti roditelj je težak posao, a većina roditelja nije sigurna u svoje roditeljske vještine, bez obzira priznaju li to ili ne.

Roditelji vaših unuka ne trebaju da ih podsjećate na njihove najveće strahove, a kamoli da te strahove pojačavate. Što ih više kritizirate, to će se jače braniti, a to je put u obiteljski razdor. Čim ih budete više podržavali, tim će biti spremniji prihvatiti vaše mišljenje kod donošenja odluka oko unuka.

Nemojte zaboraviti reći – ne

Nikad ne pristajte čuvati unuke ili se brinuti za njih ako to zaista ne želite. Završit ćete s osjećajem ljutnje. Zapamtite, i vi imate pravo na svoj život. Kad ponudite ili prihvatite zahtjev za čuvanje unuka, budite svjesni situacije i postavite granice. Možda ćete biti spremni žrtvovati se za svoje unuke i rado ćete brinuti o njima, ali nemojte osjećati da morate provesti svaki mogući trenutak s njima. Živite svoj život s ravnotežom i bit ćete sjajan uzor.

Kad je riječ o darovima za unuke, vrijede ista pravila. Nemojte dopustiti da vas “krivica” natjera da trošite više novca nego što si možete priuštiti. Ako se njihovi roditelji oslanjaju na vas da platite dodatne stvari ili čak osnovne potrebe, razmislite o vlastitoj financijskoj situaciji i zapamtite da se čak i male stvari zbrajaju.

Imajte namjeru biti velikodušni, ali budite oprezni. Inače, možda ćete na kraju vi trebati njihovu pomoć. Djedovi i bake često kažu da je razlika djeda i bake od roditelja u tome što djed i baka rade stvari za unuke vlastitim izborom, a ne kao obvezu. Donosite dobre izbore s vašim vremenom i financijama.

Ne natječite se s drugim djedom i bakom

Izjava “Ja sam najbolji djed ili baka” vode u ponor. Natjecateljski djedovi i bake samo udaljuju svoju djecu i na kraju mogu učiniti da se njihovi unuci osjećaju pod pritiskom i nelagodno. Kad postavite odnose kao natjecanje, postavljate opasnu situaciju za svoju obitelj i, iskreno, postajete loš primjer.

Danas obitelji imaju različite odnose, što može rezultirati time da djeca imaju više djedova i baka. Dobra vijest je da čim je više ljubavi odraslih osoba u životima djece, tim su bolje šanse za njihov uspjeh. Dakle, budite sretni što postoje drugi djedovi i bake na obiteljskoj slici i znajte da se vaši unuci mogu povezati sa svim svojim djedovima i bakama.

Svi ste različiti ljudi i bit ćete različite vrste djedova i baka. Jedna baka može biti zaljubljena u aktivnosti na otvorenom, a druga može biti ona koja će naučiti unuku kako lakirati nokte. Jedna baka može imati više novca za trošenje, ali druga može imati više vremena. Slavite svoje različitosti i uživajte u onome što imate zajedničko.

Poštujte pravila koja su postavili roditelji

Ideje o disciplini, grickalicama i vremenu provedenom ispred televizora mogu biti osjetljive teme. Pazite da ne prekoračite granice. Razgovarajte o neprikosnovenim pravilima koja su važna vašoj djeci. Ali također, predstavite ideju da u vašem domu možete imati neka pravila za sebe.

Primjerice, vašim unucima možda nije dopušteno jesti ispred televizora u njihovom domu, ali u vašem domu to dopuštate. Pazite da su roditelji svjesni toga, a također osigurajte da vaši unuci znaju da poštujete odluke njihovih roditelja.

Djedovi i bake vole razmaziti svoje unuke s vremena na vrijeme – to je jedna od pogodnosti te uloge, zar ne? Ako se igra s otvorenim kartama, a pravila oko kojih nema pregovora se poštuju, roditelji su mnogo skloniji nasmiješiti se i okrenuti glavu.

Ne budite nametljivi

Odolite potrebi da preintenzivno inzistirate na viđanju unuka. Umjesto toga, pustite da vaša djeca – i kasnije vaši unuci – dođu k vama. Uvijek dajte do znanja svoju dostupnost, ali nemojte inzistirati na neželjenim ili nezgodnim okupljanjima.

Shvatite da nećete uvijek biti na vrhu liste prioriteta vaših unuka. Oni će neizbježno prolaziti kroz razdoblja kada su više zainteresirani za svoje aktivnosti i prijatelje nego za vrijeme provedeno s vama. Pustite neka bude tako, ali im također recite da ih volite bez obzira na sve.

Zapamtite da je dio odrastanja učenje postavljanja granica, pa kada ih vaši unuci povuku, guranje je najgori pristup. Slušajte ih, nemojte propovijedati. Budite njihovo sigurno mjesto i oni će se s vremenom vratiti. Vaši unuci možda neće otkriti da na njih ostvarujete utjecaj, ali u dugom roku većina odraslih će reći da su njihove najbolje uspomene na bake i djedove one u kojima su se osjećali željeno i prihvaćeno. Fokusirajte se na pozitivno i podržavajuće, a ne invazivno ponašanje, i bit ćete veliki hit kao baka ili djed.

Oko čega se najčešće sukobljuju djedovi i bake s roditeljima svojih unuka? Kako se sukob može razriješiti? Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.