Prati nas

Zdravlje

Ima pomoći

Poruka psihologa: ‘Od ugađanja drugima nećete biti ni zdravi ni sretni’

Prema riječima američkog psihologa Boba Taibbija, ljudi koji su uvijek ljubazni i nastoje svima ugoditi skloni su zadržavanju negativnih emocija, što često rezultira depresijom, tjeskobom i ovisnostima; od opijata do prejedanja.

Objavljeno

|

Izbjegavanje opasnosti pretjerane ljubaznosti: Kako postaviti granice i brinuti o sebi.
ilustracija: S. Bura/mj

Izbjegavanje opasnosti koje donosi pretjerana ljubaznosti zahtijeva razumijevanje svojih istinskih potreba i želja, kao i aktivno postavljanje granica. To se može naučiti!

Stoga, ako uviđate da ste umorni od toga da cijelo vrijeme budete ljubazni prema svima, ili da vas čak sustižu zdravstvene posljedice takvog ponašanja, vrijeme je da počnete donositi neke svjesne odluke te promijenite navike u ponašanju. Evo kako započeti:

1. Ne zalijećite se s odgovorom, procijenite kako se stvarno osjećate oko nečega

Ako ste uvijek dobri i superljubazni, vjerojatno čak i ne shvaćate kako se doista osjećate zbog toga. Umjesto da na sastanku kolektiva brzo podignete ruku kad pitaju tko se javlja za volontiranje, najprije nekoliko puta duboko udahnite i zapitajte se želite li to doista raditi.

Isto vrijedi i za pregovore s partnerom: prestanite s automatskim kompromisom i razmislite dvaput što doista želite. Ako si u tom trenutku ne možete odgovoriti, pričekajte i osluškujte sebe, odgovor će se na kraju pojaviti.

2. Vježbajte izgovoriti “ne”

Ako ne podignete ruku, znači da ste rekli ne. To želite vježbati izgovarati i naglas – ovdje se radi o postavljanju granica. Ako vas primjerice zamole da budete u crkvenom odboru, a to ne želite, recite jasno i glasno “ne”. Još bolje, budite proaktivni i dajte drugima do znanja na što jeste, a na što niste spremni i prije nego što vam se obrate.

Ako vam je preteško izgovoriti “ne” osobno, nazovite i ostavite govornu poštu ili pošaljite SMS. Samo obavite to, kako god. Pasti će vam kamen sa srca – svaki put.

3. Koristite svoju ljutnju kao znak

Kada zbog nečega osjetite ljutnju ili iritaciju, koristite to kao znak koji vam govori kako trebate postupiti. Ako vas nešto iritira na sam spomen, odbijte, suprotstavite se smireno, izrecite da vas nešto smeta i da to odbijate.

4. Vježbajte biti iskreniji.

Iskrenost je u biti ono što samo po sebi postavlja granice, ali iskrenost je također pokretač intimnosti u vezama. Maknite se iz tog površnog razgovora i eksperimentirajte s dubljim razgovorima – recite onima koji su vam bliski kako se stvarno osjećate, umjesto da im kažete ‘da je ‘sve je dobro’.

Ako vaš partner ponavlja istu stvar koja vam smeta, iznesite mu iskreno da vam to smeta i prelazi vaše granice. Napomenite mu da istu iskrenost očekujete od nje odnosno njega. To lako prelazi u lijepu naviku.

5. Iskoristite tjelesne simptome kao alate koji vam daju do znanja kada ste pretjerali

Nemojte samo pomesti pod tepih prejedanje, izgaranje ili pasivnu agresiju, već ih umjesto toga upotrijebite kao znak upozorenja da ste preodgovorni, da zanemarujete vlastite potrebe. Vrijeme je da se ispričate samom sebi i oporavite te vratite život pod vlastitu kontrolu.

6. Suprotstavite se unutarnjima glasovima koji vas kritiziraju

Glasovi koji vas u vašoj glavi kritiziraju bit će tim glasniji kad napravite bilo što od gore navedenog. Osjećat ćete se krivima, osjećat ćete tjeskobu uvjereni da će vas sada cijeli svijet prezirati i da će se dogoditi strašne stvari. Ovo se događa kad počnete razbijati stare obrasce ponašanja. No, morate se s tim naučiti nositi i zato nekoliko puta duboko udahnite, potapšajte se po plećima i nastavite naprijed.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.