Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Ribić: Podići ćemo mirovine skraćivanjem radnog tjedna na četiri dana

Kraći radni tjedan, veće plaće i veće mirovine, obećali su Socijaldemokrati u Slavonskom Brodu. Jamac provedbe ovog plana im je bivši ministar gospodarstva.

Objavljeno

|

Vilim Ribić iznosi predizborna obećanja.
Vilim Ribić (scr: HRT)

Koalicija Naša Hrvatska, koju predvode Socijaldemokrati, svoja je predizborna obećanja iznijela u Slavonskom Brodu. Mirovine namjeravaju podići, kažu brzo i lako, sredstvima državnog proračuna i to za 30 posto! A isti recept će, objasnili su, primijeniti na plaće. Rješenje je poticanje proizvodnje kroz 35-satni radni tjedan.

“Ne želimo biti dionici estradizirane političke scene na kojoj su problemi građana stavljeni u drugi plan nauštrb pojedinaca i njihovih osobnih probitaka”, kazao je šef Socijaldemokrata Davorko Vidović, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi Zorana Milanovića.

“Između ostalog, tražit ćemo skraćivanje radnog vremena na 35 sati tjedno. Svi se pitaju koje je jamstvo da ćemo to provesti. Za to je potrebna pametna politika, nije dovoljan tehnološki razvoj, a da njegovi plodovi nisu pravedno raspoređeni. Pitanje je tko će uživati plodove tehnološkog galopa”, objasnio je Vilim Ribić, nositelj liste Socijaldemokrati, IDS, PGS, Hrvatski laburisti – stranka rada – Laburisti demokrati za 5. izbornu jedinicu.

“Je li moguće smanjiti radno vrijeme, a da plaće ostanu iste? Pitajte svog sugrađanina gospodina Željka Račkog koji je smanjio radno vrijeme na četiri dana u tjednu, na 32 radna sata, a svaki prekovremeni sat plaća sto posto više. Dakle, sve ovisi o političkoj volji, svjetonazoru te jesmo li pravedno društvo koje brine o pojedincu i radniku ili se sve radi u korist imućne manjine” rekao je Ribić.

Jamstvo ovog plana Ribić vidi i u samom Davorku Vidoviću: “To je čovjek koji je već jednom skraćivao radno vrijeme – s 42 na 40, kada je bio ministar. Kako je to mogao onda napraviti, moći će napraviti i sada.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.