Prati nas

Povjerljivo

nezadovoljna je

Što imam od 40 godina rada, kad na pregled u mirovini moram privatniku?

Naša umirovljena čitateljica piše nam da ima 63 godine i u mirovinu je otišla 2019. godine, no ponovo se zaposlila na pola radnog vremena. Tako je mirovinsko i zdravstveno uplaćivala punih 40 godina, a sada nam u očaju piše da nije zadovoljna zdravstvenom uslugom.

Objavljeno

|

Umirovljenica s 40 godina staža iznosi svoje nepravde. Čeka specijaliste do godinu dana, osjeća se zakinuto jer prelazi limit za obiteljsku mirovinu, dok se nagrađuju kraći stažisti. Naglašava poštivanje pravičnog oporezivanja mirovina, ali osuđuje sustavne nepravde.
ilustracija: S. Bura/mj

U pismu nam čitateljica piše da ima srednju stručnu spremu i iza sebe punih 40 godina radnog staža. “Nakon što sam se prije pet godina umirovila, još sam dvije godine radila na četiri sata dnevno. Nakon ravno četiri desetljeća rada, moja mirovina sa zadnjim povećanjem iznosi 850 eura. Na žalost, u mirovini gledam brojne nepravde”, piše ova umirovljenica u uvodu pisma.

“Sve ove godine izdvajala sam u mirovinski i zdravstveni fond jako lijepi iznos. Danas sam pak silno razočarana u naš (osobito zdravstveni) sustav, jer za svaki specijalistički pregled moram čekati od 8 do 12 mjeseci. Ili si ga moram platiti privatno”, napominje.

Osjeća se zakinuto

Muče je i druge nepravde: “Nemam pravo na nikakve državne naknade, kao ni na dio obiteljske mirovine na pokojnog supruga jer je naša država postavila limit za ostvarenje tog prava, a moja mirovina taj limit prelazi. Tako gledam kako nagrađuje one s 15 ili 20 godina staža i malom penzijom, a nas ostale kažnjava”, piše nam.

Oglas

Podsjećamo, da biste ostvarili dio obiteljske mirovine na pokojnog supružnika, ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj ne smije prelaziti 824,47 eura, kao što je slučaj kod naše čitateljice.

“Ne zakidajte nas”

“Dok su mnogi radili u fušu i zarađivali na crno, ja sam izdvajala za njih”, piše nam nadalje naša čitateljica. “Pričaju nam o evropskim zakonima, sve su to bajke dok god naša država postavlja limite za božićnice, uskrsnice ili dio mirovine nakon smrti supružnika. Žao mi je svakoga tko nema poštenu mirovinu, ali ne možemo one s manje staža nagrađivati nauštrb onih sa zavidnim stažem. Za to postoji socijalna naknada, naravno uz dokaze”, ističe.

Protiv poreza na mirovinu, na koji se mnogi žale, ona nema ništa. “Ako je netko zaradio svoju mirovinu i ona prelazi realne porezne granice, treba je oporezivati. Uredno plaćam porez na mirovinu koju primam i to nije problem. Problem nastaje kad sustav ne razmišlja o ljudima koji su zaradili svoju mirovinu pa ih zakida na navedene načine. To treba promijeniti!” napisala je naša umirovljena čitateljica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.