Prati nas

Vijesti

Standard

Biraju ih i hrvatski umirovljenici: Koliko koštaju domovi u BiH?

U domove za starije u Bosni i Hercegovini dolaze umirovljenici iz susjedstva, ali i iz cijele Europske unije. Računica je jasna: cijene su niže. Boravak u domovima, pogotovo privatnim, BH umirovljenici rijetko sebi mogu priuštiti. Uz to, društvo još uvijek na odlazak u dom gleda kao na sramotu.

Objavljeno

|

Kako se ocjenjuju reakcije na prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika o uvođenju umirovljeničkih menzi u većim gradovima? Kako HSU planira financirati umirovljeničke menze i koje su prednosti tog modela prehrane? Kako bi se uspostavile uloge i suradnja između Grada Zagreba, Ministarstva socijalne skrbi i Studentskog centra u projektu umirovljeničkih restorana?
ilustracija: S. Bura/mj

Kako žive umirovljenici u BiH? Umjesto da uživaju nakon što su desetljeća proveli radeći, jedva sastavljaju kraj s krajem. Preživljavanje umjesto lijepe starosti. Kažu, ne znaju šta bi da im djeca ne pomognu, javlja Oslobođenje.

“Najviše od mirovine ode na osnovne životne namirnice, za komunalne usluge i lijekove. Umirovljenici ne razmišljaju o godišnjim odmorima, o nekom luksuzu, o garderobi, o automobilima i o bilo kojoj razini višeg standarda življenja”, rekao je predsjednik Saveza penzionera FBiH Redžo Mehić.

Štefanija i Uroš Opačić iz Zagreba odlučili su starost provesti u Domu za starije osobe u Gradišci. U Hrvatskoj su napravili kuću koju su ostavili djeci. Sa 1.600 eura mirovine, koliko zajedno imaju ne mogu platiti dom u Njemačkoj u kojoj su živjeli i radili. I nisu jedini, u domove za starije u Bosni i Hercegovini dolaze umirovljenici iz susjedstva, ali i iz cijele Europske unije- računica je jasna: jeftinije je.

“Umirovljenici se odlučuju za boravak u našim domovima jer su domarine u zemljama gdje su stekli svoje mirovine izuzetno visoke. Sebi ne mogu priuštiti boravak u tim domovima. Naš dom koji je na samoj granici sa Hrvatskom je izuzetno primamljiv i za strane državljane, tako da su i oni sve više korisnici naših usluga”, kazali su iz Doma za starije osobe “Rezidencija Bakić”.

Kolike su cijene domova za starije u BiH?

Boravak u ovom Domu za pokretnu osobu koja je dosta samostalna košta 613 eura. U staračkom domu “Sentivo” u Sarajevu kažu da je cijena za osobe koje su samostalne, psihički zdrave i obavljaju svoje potrebe bez pomoći drugih 762 eura, a ako žele u jednokrevetnu sobu, to će platiti 920 eura. U Centru za stare i iznemogle osobe u Mostaru, cijena za samostalne korisnike u višekrevetnim sobama je 384 eura. Za nepokretne i one koji trebaju tuđu pomoć i njegu u višekrevetnim sobama, cijena je 460 eura.

Još uvijek predrasude prema odlasku u dom

“Nažalost, u BiH je malo umirovljenika koji si od svoje zarađene mirovine mogu priuštiti smještaj u privatnom domu. Kod nas uglavnom borave oni čija djeca žive u dijaspori”, stav je Doma “Sentivo”. U ovom Domu podsjećaju i na to kako se u BiH odlazak u dom još uvijek smatra sramotom. Kažu, starije osobe im dolaze tek kada iscrpe sve druge mogućnosti, odnosno kada zbog zdravstvenih razloga, obitelj nije u mogućnosti pružiti im neophodnu njegu i pomoć, zaključuje Oslobođenje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.