Prati nas

Povjerljivo

Opravdano je

‘Izbacujem kćer iz oporuke. Kako joj reći, a da se ne naljuti?’

Boji se da će kći biti razočarana ako sazna da više nije u oporuci, ali ne može riskirati da joj nasljedstvo bude ukradeno i prokockano. Je li osnivanje zaklade pravo rješenje ovog problema?

Objavljeno

|

Roditelji često nisu zadovoljni partnerima svoje djece. Pismo zabrinute majke, koja kćeri ne želi ostaviti nasljedstvo zbog njenog dečka s kriminalnom prošlošću, savjetuje kolumnistica Abigail Van Buren.
ilustracija: S. Bura/mj

Roditelji često nisu zadovoljni partnerima koje njihova djeca odaberu, no situacija rijetko kad eskalira do tih razmjera da razbaštinjuju nasljednike. Taj potez može biti i opravdan, što je vidljivo iz slučaja majke koja voli svoju kćer, no strahuje za njenu budućnost. I paradoksalno, da bi je financijski osigurala i zaštitila, razmišlja o tome kako je spriječiti u slobodnom raspolaganju budućom ostavinom. O svemu je napisala kratko pismo kolumnistici i savjetnici Abigail Van Buren, čije savjete prenose mediji diljem svijeta.

“Ja sam 67-godišnja majka divne kćeri. Ona je odlučila ostati sa svojim dečkom, iako je on nedavno izašao iz zatvora jer je svojim djedovima i bakama ukrao 215.000 eura. Zbog toga kćeri ne želim ostaviti novac, iako bi me ona trenutno naslijedila nakon što umrem”, piše nesretna majka.

Problem je, nastavlja dalje, što ne zna kako joj priopćiti da više nije u oporuci. “Ako joj kažem, bojim se da će me mrziti i prekinuti naš odnos. Ali ako joj sada ne kažem, bit će jako razočarana kada taj trenutak dođe”, racionalno analizira majka.

Oglas

Krade i kocka se

“Dečko joj je, čim je izašao iz zatvora, ukrao 200 eura s tekućeg računa. Ima problem s kockanjem, ali to i dalje poriče. Ne mogu riskirati da je opljačka, a trebala bi od mene naslijediti nešto manje od 400.000 eura. Kako joj reći tu neugodnu vijest? Znam da mogu osnovati zakladu iz koje bi joj se mjesečno isplaćivala svota za život, ali stvarno mi je teško reći joj to. Što učiniti?” pita majka zabrinuta za budućnost svoje kćeri.

“Niste naveli da ste bolesni. Mogli biste živjeti još 15 ili 20 godina, a tako bude, vaša kći bi mogla progledati i odabrati prikladnijeg partnera do tada”, stoji u kratkom odgovoru kolumnistice Van Buren.

“Mislim da je ideja o osnivanju zaklade dobra. Međutim, ne vidim razlog zašto biste o tomu morali s njom razgovarati baš sada. Ako osjetite potrebu za objašnjavanjem, učinite to u pismu koje će joj biti uručeno nakon vaše smrti”, stoji zaključno u vrlo konkretnom savjetu. Što biste vi učinili?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.