Prati nas

Povjerljivo

Znaci starenja

Panika: ‘Kad sam vidjela staračke pjege, poharala sam DM i apoteku!’

Kakve je negativne promjene osjetila na vlastitom tijelu, uslijed perimenopauze koja ju je snašla u pedesetim godinama života, naša čitateljica Amal napisala nam je u iskrenom pismu za rubriku Povjerljivo.

Objavljeno

|

Nakon teme o tjelesnim promjenama nakon 50. godine, čitateljica Amal iz BiH podijelila je svoje iskustvo s perimenopauzom i kako je to utjecalo na njezinu kožu.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon naše teme o tjelesnim promjenama koje su šokirale ljude nakon 50. godine života, mnogi ste nam se i sami izjadali i ispričali vlastita iskustva. Neke malo prije, neke koju godinu kasnije, ali osobito žene ukazuju na pedesete kao prijelomne.

Logično je to, jer se u njihovu organizmu događa bura zvana perimenopauza, u kojoj prestaje lučenje ženskih spolnih hormona, posebno estrogena. O tome nam piše i čitateljica Amal iz Bosne i Hercegovine.

“Uvijek sam imala predivnu kožu na kojoj su mi sve prijateljice i poznanice zavidjele. Glatka, bez ijedne strije i kapilara na nogama. Koža mi je uvijek izgledala malo preplanula i kad bih ljeti nosila suknjicu, svi su mislili da nosim hulahopke”, napisala je Amal. “Istina, koristila sam redovno mlijeko i ulje za tijelo, ali i bez toga sam mogla bez problema. Nisam imala problema ni s depilacijom ruku i nogu”, objašnjava nadalje.

Oglas

Kuc, kuc, ovdje perimenopauza

A onda je došla ta nezgodna perimenopauza. “S njom su došle i užasne promjene koje sam zbilja teško prihvatila. Točnije, ni danas se nisam u potpunosti pomirila s njima. Osim naglog debljanja, koža mi je postala iznimno suha. Nije više ni sjena one kože kakva je bila prije samo dvije godine”, požalila se Amal.  

Kako nam povjerava, ma koliko često i obilno nanosila kreme i mlijeko za tijelo, ne može koži vratiti onu mekoću, ljepotu i sjaj od nekad. “I stvarno sam razočarana“, napisala je.

U pedesetima je primijetila još jednu neugodnu pojavu, a to su pjege na rukama. I prije su joj mnogi ukazivali na njegu ruku upravo upravo zbog odgode pojave pjega, no mislila je da je to obilježje dublje starosti. “Kad sam ugledala par pjega, pomislila sam da je neka alergija, sve dok mi prijateljice nisu objasnile da su to takozvane staračke pjege.”

Trk u drogeriju!

“Starost, pjege, koji šok! Brzinski sam otrčala do ljekarne i drogerije. Kupila sam sve proizvode koji brišu staračke pjege, da se više nikad ne pojave. Imala bih ja još toga dosta pisati o tome kako su me iznenadile pedesete”, zaključila je svoje iskreno pismo Amal uz napomenu da su joj pomade pomogle, ali ne u potpunosti.

Što su to staračke pjege?

Staračke pjege su bezopasne i trajne promjene u boji kože koje se pojavljuju na starijoj koži i koje se, u pravilu, ne liječe. Pigmentacija može biti posljedica starenja, izlaganja suncu ili drugim izvorima ultraljubičastog svjetla. Nisu isključeni ni drugi, zasad, nepoznati uzroci.

Staračke pjege su vrlo česte nakon 40. godine života. Najčešće se pojavljuju na područjima koja su najviše bila izložena suncu, kao što su nadlanice, lice, podlaktice, čelo i ramena.

Kako biste odgodili pojavu staračkih pjega, zaštitite kožu od sunca. Pokrivajte kožu odjećom kao što su šeširi, košulje dugih rukava, duge suknje ili hlače te pokušajte izbjegavati sunce u podne, kada je sunčeva svjetlost najjača.

Koristite sunčane naočale za zaštitu očiju. Nanosite visokokvalitetne kreme za sunčanje širokog spektra koje imaju SPF faktor od najmanje 30. Aplicirajte kremu najmanje 30 minuta prije nego što izađete na sunce. Također, koristite kremu za sunčanje i za oblačnih dana te zimi.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.