Prati nas

Mozaik

Preduhitrite ih

Stvari koje vas čekaju u mirovini, a nitko vas nije pripremio na njih

Očekujući mirovinu, vjerojatno ste razmišljali o svim mogućim financijskim poteškoćama na koje biste mogli naići. Međutim, odlazak u mirovinu također je pun skrivenih životnih lekcija koje nemaju puno veze s novcem i često ih niste svjesni sve dok jednog jutra ne ostanete doma, umjesto da krenete prema radnom mjestu.

Objavljeno

|

Kako možete pripremiti sebe za umirovljenje osim financijskog planiranja? Kako stvoriti nove rutine koje će vam pomoći prilagoditi se životu nakon umirovljenja? Kako održati zdrav odnos s partnerom tijekom umirovljenja i kako se nositi s mogućim izazovima?
ilustracija: S. Bura/mj

Neki umirovljenici pomno planiraju i točno znaju što žele učiniti sa svojom novostečenom slobodom. No za one koji nisu skloni promišljanju i planiranju, ishodi mogu biti posve drugačiji.

Naime, istraživanja pokazuju da umirovljenici imaju veću vjerojatnost za depresiju u usporedbi sa svojim zaposlenim vršnjacima. Također, postoji izravna korelacija između nepripremljenosti za umirovljenje i pojačanih simptoma depresije.

A jedan od aspekata pripremljenosti je razumijevanje da se, osim novca i putovanja, računaju i sitne svakodnevne stvari koje rijetko ozbiljno promišljamo.

Oglas

Možda ćete se osjećati dezorijentirano

Znali ste da dolazi nagla promjena, ali niste znali kako biste se zbog toga osjećali. Čak i “dobra promjena” može dovesti do razine stresa koja može utjecati na cjelokupno mentalno zdravlje. Na kraju krajeva, napuštanje desetljeća duge radne rutine otežava suočavanje s vašom “novom normalnošću”.

Što učiniti? Uspostavite nove rutine. Počnite s malim ritualima koje možete stvoriti u domu. Može vam pomoći vizualizacija toga kako bi prosječni tjedan mogao izgledati, uključujući svakodnevne jutarnje šetnje ili planinarenje vikendom. Razmislite o nekim rutinama koje će vas izvući iz kuće. To može biti joga u parku, neki tečaj u pučkom učilištu ili književni klub.

Važno je stvoriti rutine koje osiguravaju strukturu za postavljanje dnevnih očekivanja, stvaranje dobrih navika i osiguravanje vremena za brigu o sebi.

Promijenit će vam se odnos s partnerom

Umirovljenici se često zaprepaste kada saznaju koliko vremena sada trebaju provesti sa svojim partnerima. To može biti dobro ili loše. Loše je da se novootkriveni problemi ili stare nefunkcionalnosti mogu pojaviti među partnerima.

Možda će vam se činiti da nemate zajedničkih tema s tim strancem s kojim ste proživjeli veći dio života. Rješavanje bilo kakvih potencijalnih problema izravno tijekom tih prvih mjeseci umirovljenja ključno je za zdravlje vašeg odnosa.

Što učiniti? Uložite vrijeme u odnose. Sada kada imate više slobodnog vremena, možda ćete morati ponovno izgraditi odnos s partnerom. Počnite polako. Provedite neko vrijeme otkrivajući zajedničke interese ili hobije, planirajte redovite večernje izlaske i pobrinite se za pravednu podjelu kućanskih poslova.

Međutim, neki stručnjaci savjetuju parovima da zadrže različite interese kako bi održali zdravu ravnotežu između osobnog prostora i zajedničkih aktivnosti.

Možda ćete se osjećati tjeskobno i pod stresom

Iako stres na radnom mjestu može uništiti zdravlje, sad odjednom imate (pre)više vremena u kojem ćete biti prepušteni svojim mislima. Možda se pitate kako ćete se financijski snaći s fiksnim primanjima ili se nosite s lošijim zdravljem ili mobilnošću. Gotovo trećina novih umirovljenika kaže da se ne osjeća financijski ugodno.

Što učiniti? Preispitajte proračun. Možda je vrijeme da već sad promijenite mjesečnu potrošnju i povećate ušteđevinu u kontekstu mirovine. Pronađite načine za smanjiti potrošnju i smanjite proračun. Primjerice, otkažite pretplate na servise koje ne koristite.

Možda će vam život postati teška dosada

Ako ste u kategoriji zdravih i financijski osiguranih umirovljenika, čak i tada vam život može postati dosadan. Pred vama je, ako ne uspijete osmisliti život, beskrajan niz križaljki, dnevnih obaveza i ispraznih komentiranja naslova i slika na Facebooku.

Što učiniti? Pronađite ili ponovno otkrijte svoje strasti. Mirovina je vrijeme za realizaciju zabavnih i privlačnih izazova koje ste uvijek odgađali ili za njih niste imali vremena. Uz to, imate priliku ponovno revidirati dijelove života koje ste “umirovili” puno prije nego što ste napustili karijeru.

Ako ustanovite da vam nedostaju prijatelji koje ste imali na radnom mjestu, povezivanje sa starim i novim prijateljima može vam pružiti utjehu pa čak i vratiti osjećaj svrhe. Tjelesna vježba ili boravak u prirodi također mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe ili depresije. Bez obzira na dob ili moguća ograničenja kretanja, čak i 30 minuta blage aktivnosti može biti puno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.